Връзки за достъпност

Извънредни новини

За да не напусне и ДПС парламента: ГЕРБ разсрочва задълженията на мюфтийството


Софийската джамия "Баня баши".
Софийската джамия "Баня баши".

ГЕРБ няма да гласува за опрощаване, а за разсрочване на дълговете на Главното мюфтийство. Новата идея съобщи в сряда председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като в края на миналата седмица неговите депутати и ДПС одобриха на първо четене поправки в Закона за вероизповеданията, според които се опрощават задълженията на всички вероизповедания. Непосредствено преди гласуването се разбра, че 8.1 млн лв от всички 8.2 млн лева, са задължения само на мюфтийството.

След изнасянето на тази информация, която първоначално не бе съобщавана от Министерството на финансите, ГЕРБ бяха атакувани както от напусналите парламента БСП, така и от коалиционните си партньори "Обединени патриоти". Основните аргументи на „свои“ и „чужди“ бяха, че ГЕРБ влиза в договорки с ДПС. Тези обвинения накараха Борисов да обяви, че „няма сделка“ с движението. Министър-председателят определи темата с опрощаването на дълговете на мюфтийството като въпрос на „национална сигурност“.

В началото на новата пленарна седмица ГЕРБ вече са на друга позиция и се отказаха от вече гласуваните текстове.

Не опрощаване, а отсрочване

„Важно е да заявим - правим предложение да се регламентира, не да има опрощаване, а отсрочване на задълженията, натрупани до края на 2018 г. Всичко, което е изискуемо към момента, ще остане, но ще бъде разсрочено в някакъв период от време, който допълнително ще уточним. Некоректни са всякакви други спекулации по темата“, каза Цветанов.

По думите му БСП са се заиграли с тази тема "по един изключително непочтен начин".

"Не смятам, че е редно да дават интервюта от техните централи, а трябва да дойдат тук, за да защитават интересите на техните избиратели. Надяваме се предложението ни да бъде подкрепено от други политически сили, ние показваме по този начин, че търсим решение", допълни той.

А ако и ДПС напусне парламента?

По неофициална информация от БСП, ГЕРБ вече няколко пъти са опитвали да „върнат“ социалистите в парламента. За последно това се е случило в началото на тази седмица, когато от партията на Борисов поели ангажимент да се откажат от гласуваните текстове, ако левицата се върне в Народното събрание. „ГЕРБ ясно разбират, че символно е много лошо втората по големина партия да не е в парламента. Затова и опитват да ни обещаят всичко. Искат да ги легитимираме, но засега ние отказваме“, обясниха социалисти пред „Свободна Европа“.

От ГЕРБ пък неофициално коментираха, че макар и извън парламента „говоренето на БСП“ за скрита коалиция с ДПС е „силно неприемливо“, особено в предизборен период. Поради тази причина Борисов наредил отстъпление.

Неофициална е и информацията, че ДПС заплашило ГЕРБ, че и те ще напуснат Народното събрание, ако има пълно отстъпление от заявените ангажименти към мюфтийството. Така се родил вариантът за разсрочване на дълговете от 8.1 млн лв. Така ГЕРБ очаквали ДПС да няма основание също като БСП да напусне парламента. „Ако и движението не влиза в зала, в Народното събрание оставаме само управляващи, а това означава, че не след дълго ще сме делегитимирани и падаме от власт“, коментират от партията на Борисов.

Начинът на разсрочване – неясен

Според източници на Свободна Европа идеята за отсрочка на задълженията се е появила в сряда след поредица неформални совалки. За спешността на взетото решение говори и фактът, че в ГЕРБ все още не знаят как ще реализират предложението си.

На официални въпроси на Свободна Европа от пресцентъра на партията обясниха, че разчети още не са правени, а периодите, в които дълговете ще се приспадат, на този етап не са ясни.

"В момента православната църква получава заплата вече втори месец, а българските имами - не. Правим отсрочване на задълженията, натрупани до 2018 г., а не амнистиране. Благодаря на финансовия министър, без неговата подкрепа нямаше как да стигнем до днешния резултат", каза Цветанов.

Всички неизпълнени производства от НАП се спират, докато не се определи срокът за разсрочване на дълга. Отсрочката ще отблокира частично получаването на държавната субсидия от мюфтийството.

"Ще може да се получава в по-голямата си част, така че да може изпълнението на задълженията на отделните вероизповедания да не блокира целите на закона", каза финансовият министър Владислав Горанов.

"Промяната в подобно решение отново идва на база на обществените реакции и дебата, като крайната цел отново е законът да стане работещ. Не сме говорили с финансови експерти от ДПС, не сме говорили с никой. Решението е от последните няколко дни и е формирано в рамките на парламентарната група на ГЕРБ и експерти от Министерството на финансите", поясни Горанов.

XS
SM
MD
LG