Връзки за достъпност

Извънредни новини

Следствието в Дагестан: ИДИЛ са планирали атентат на концерт на Филип Киркоров


Филип Киркоров по време на премиерата на мюзикъла "Анна Каренина" в Московския оперетен театър през 2016 г.
Филип Киркоров по време на премиерата на мюзикъла "Анна Каренина" в Московския оперетен театър през 2016 г.

Приключи разследването на опита за атентат по време на концерт на Филип Киркоров, съобщи вестник „Комерсант“, като се позова на следствената служба на Дагестан.

Делото е срещу четирима души, описани като бойци на така наречената Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Според властите те са планирали няколко взрива по време на концерта на Киркоров в Махачкала, столицата на Дагестан, през юли 2017 г. Същата група е възнамерявала да извърши атентат и по време на местния фестивал на младежта и студентите.

Четиримата обвиняеми се намират в следствения арест в Махачкала.

През 2017 г. певецът от български произход Филип Киркоров предприе световно турне под наслова „Я“ („Аз“), с което отпразнува 50-ия си рожден ред. Атентатът е бил планиран за един от етапите на турнето, твърдят от следствието в Република Дагестан, която е част от Руската Федерация.

През декември 2018 г. тогавашният екип следователи отхвърли вероятността четиримата заподозрени да са планирали атентат именно по време на концерта на Киркоров. Но на 4 март 2019 г., когато беше повдигнато обвинението, сцената на летния театър в Махачкала беше официално посочена като една от мишените на бойците.

По данни на следствието, цитирани от „Комерсант“, обвиняеми са трима местни строители и един студент, които са изготвили няколко взривни устройства и са ги складирали в квартирата на един от тях. Твърди се, че и четиримата са дали клетва за вярност към лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади. Те се обвиняват в планиране на терористичен акт, незаконно изготвяне на оръжие и незаконно придобиване, съхраняване, транспортиране и държане на такова оръжие.

Според един от адвокатите, цитиран от ТАСС, обвинението е за подготовка на терористичен акт по време на концерта, макар и да има данни, че четиримата много рано са се отказали от тези си планове.

Междувременно „Комерсант“ съобщи, че един от обвиняемите е лансирал нова версия, според която той е бил нает да убие Филип Киркоров, а не да извърши терористичен акт. Като поръчител е бил посочен съпругът на певицата Алла Пугачова Максим Галкин, а като негов мотив – ревността от Киркоров. Предишният брак на Алла Пугачова е с Филип Киркоров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG