Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Локхийд Мартин“ очаква сделка между САЩ и България за F-16 до юли


България преговаря със САЩ за купуване на 8 изтребители F-16 Block 70.
България преговаря със САЩ за купуване на 8 изтребители F-16 Block 70.

Компанията производител на F-16 „Локхийд Мартин“ очаква през юни САЩ да предложат конкретната оферта на България за нови изтребители. Месец по-късно трябва да бъде готово и споразумението между двете държави, заяви пред "Медиапул" Джеймс Робинсън, ръководител на отдела за международно развитие на американската компания.

Практиката е подобни междудържавни разговори да продължават между 4 и 8 месеца. И САЩ, и България обаче дадоха сигнали, че ще се опитат да сключат сделката възможно най-бързо.

България преговаря със САЩ за купуване на 8 изтребители. Първоначалната оферта на американците надвишаваше заложения бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС. Парламентът обаче гласува възможност сделката да се отклони от това изискване.

„Локхийд Мартин“ обяви по-рано, че продължава да работи с правителствата на България и САЩ за „идентифициране на възможностите за намаляване на разходите за F-16 Block 70“. Все още няма публична информация каква отстъпка в цената е възможна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG