Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военен прокурор окончателно е осъден условно за набеждаване на колеги


Обвинителят Илиан Георгиев от Военно-окръжната прокуратура в София окончателно е осъден условно на година и половина и обществено порицание, реши Върховният касационен съд (ВКС).

Георгиев бе обвинен, че умишлено е набедил четирима свои колеги в извършване на престъпления, въпреки че знаел, че това не е вярно. Става въпрос за Веселин Стоев, Данчо Данов и Димо Бенчев от Военноапелативната прокуратура и Малена Филипова от Върховната касационна прокуратура.

Илиан Георгиев бе разследван за подкуп, но това дело бе прекратено преди да стигне до съда и преобразувано в обвинение за документни престъпления. По него военния прокурор бе оправдан и осъди държавното обвинение за обезщетение от 60 000 лева.

Междувременно той подаде сигнали срещу четиримата си колеги, обвинявайки ги, че са укрили доказателства, осуетявайки наказателни производства, включително срещу бившия военен министър Николай Свинаров.

Георгиев бе подсъдим и за длъжностно престъпление, държане на патрони за незаконен пистолет и присвояване, но и по това дело бе оправдан. По този казус военният прокурор осъди на две инстанции прокуратурата за обезшетение от 130 000 лева.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG