Връзки за достъпност

Извънредни новини

Статистиката расте: мъж е заподозрян, че е убил майка си след спор за алкохол


Пореден случай на жестоко убийство на жена от неин близък, обявиха за разкрит от Софийската градска прокуратура (СГП) в четвъртък. 42-годишен мъж е задържан по подозрение, че наръгал около 15 пъти майка си след спор за честата му употреба на алкохол.

По думите на градския прокурор Емилия Русинова заподозреният е бил под влияние на алкохол, когато е посегнал на майка си на 10 март. Сигнал обаче е подаден едва на 12 март от съседи на жертвата, след като нейни колеги я потърсили, защото два дни не се появила на работа.

Разследващите са установили множество прорезни рани по гръдния кош, корема, лицето и ръцете на жената. Синът ѝ е задържан за 72 часа и предстои прокуратурата да поиска постоянния му арест от съда.

Според официалната статистика на МВР убийствата на жени от техни близки или роднини са се увеличили с 50% през последните три години в България. Жертвите на този вид домашно насилие през 2016 г. са били 22, през следващата година броят им е нарастнал до 27, а през 2018 г. – вече са 33. Наред с това през миналата година 28 жени са пострадали тежко или са получили трайни физически увреждания вследствие на нападения и побои от техни близки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG