Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орбан се извини на съпартийците си от ЕНП и поиска да не го изключват


Виктор Орбан
Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан изпрати писмо до всички европейски политици, поискали изключването му от Европейската народна партия (ЕНП), в което се извинява за използвания обиден език, но потвърждава политическите си позиции. Той иска партиите да преосмислят позицията си за изгонването на партията му „Фидес“ от ЕНП.

Ройтерс съобщи, че такова писмо е получил лидерът на белгийската партия „Християндемократи и фламандци“ Ваутер Беке. Българската ДСБ публикува на сайта си писмото до Атанас Атанасов.

По-рано Кандидатът на ЕНП за председател на Еврокомисията Манфред Вебер постави условие за оставането на „Фидес“ в европейската партия – Орбан да се извини на останалите партии в групата за използвания обиден език (наричайки останалите партии в ЕНП „полезни идиоти“), да прекрати кампанията срещу ЕС и да създаде условия за връщането на Централноевропейския университет в Будапеща.

ЕНП ще обсъди дали да изключи партията на унгарския премиер на 20 март. Подобно искане е постъпило от 20 политически формации от общо 9 европейски държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG