Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вебер: Орбан да спре кампанията срещу ЕК, ако иска да остане в ЕНП


Кандидатът на ЕНП за председатер на ЕК Манфред Вебер.
Кандидатът на ЕНП за председатер на ЕК Манфред Вебер.

Кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Еврокомисията Манфред Вебер поиска унгарският премиер Виктор Орбан да спре кампанията срещу ЕК и да се извини на другите партии от ЕНП, ако иска да остане част от нея. Това заяви той по време на посещение в Бавария, цитиран от „Политико“. По-рано такъв призив отправи и настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Във вторник стана ясно, че ЕНП ще обсъди дали да изключи партията на Орбан „Фидес“ на 20 март. Подобно искане е постъпило от страна на 20 партии от 9 европейски държави, заяви председателя на ЕНП Жозеф Дол.

В интервю за германския в. „Билд“, цитирано от Ройтерс, Вебер заяви, че иска да направи последен опит да задържи „Фидес“ в ЕНП. За да може да се случи това, Орбан трява да прекрати кампанията срещу ЕС, да се извини на другите членове на ЕНП и да осигури условия за връщането на Централноевропейския университет в Будапеща. Вебер е изпратил писмо до Жозеф Дол, в което се казва, че „ако „Фидес“, не изпълни изискванията, единствната възможност е да бъде изключена от ЕНП“.

„Фидес“ не иска да напусне ЕНП, се казва в изявление на партията, цитирано от „Политико“. „Нашата цел е антиимигрантските сили в ЕНП да станат по-влиятелни.“

Повод станаха плакати и билбордове с лицата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и милиардера Джордж Сорос, според които Брюксел насърчава нелегалната миграция към страните от ЕС. ЕК определи кампанията, поръчана от правителството в Будапеща, като дезинформационна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG