Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мъж е обвинен като поръчител на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк


Ян Куцият и годеницата му Мартина Кушнирова бяха убити през февруари 2018 г.

Властите в Словакия повдигнаха обвинение на мъж, идентифициран като Мариан К., за поръчителство на убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова, съобщи Ройтерс.

По-рано четирима души бяха обвинени в извършването на убийството, което предизвика най-големите улични протести в Словакия от падането на комунизма през 1989 г. Демонстрациите доведоха до оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо, на вътрешния министър Роберт Калиняк и на шефа на полицията Тибор Гашпар.

Две словашки медии, цитирани от Ройтерс, идентифицират обвинения като бизнесмена Мариан Кочнер. Той е сред героите в разследванията на Куцияк. Месеци преди убийството си, журналистът е подал сигнал в полицията срещу него за заплахи. Властите нито потвърдиха, нито отрекоха твърденията на медиите. Според медийни публикации Кочнер е имал връзки с членове на управляващата партия „Смер - социална демокрация“, чийто председател е Фицо.

Приживе Куцяк разследваше връзки на словашкото правителство с италианската мафия, повдигнали съмнения за злоупотреба с европейски средства за земеделие. Сред разкритията му е вероятното участие на двама високопоставени държавни служители в схемата, които са поддържали контакта с италианската мафиотска групировка Ндрангета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG