Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бойко Атанасов е избран за председател на Комисията за финансов надзор


Новият председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов.
Новият председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов.

Парламентът избра Бойко Атанасов за нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН). В гласуването участваха 134 народни представители и всички бяха „за“ предложението.

Атанасов беше единствен кандидат за поста и бе издигнат от група народни представители, сред които бе и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Досега Атанасов беше заместник-председател на КФН, но след като бе избран начело на комисията, той подаде оставка като заместник и депутатите я гласуваха.

Според доклада на Комисията по бюджет и финанси към НС Атанасов има 20-годишен опит в сферата на публичните финанси, като притежава и необходимото образование и публична репутация да заеме длъжността. При изслушването си пред комисията Атанасов е посочил трите основни цели пред себе си като шеф на КФН: създаване на стабилен екип от професионалисти, изграждане на прозрачна и навременна комуникация с обществото и осъществяване на стриктен надзор над лицата, които работят в сферата на застраховането, пенсионните фондове и капиталовите пазари.

Бойко Атанасов е дългогодишен данъчен служител. Между 2013 г. и 2017 г. е изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. Той е назначен на поста от тогавашния служебен премиер Марин Райков. Запазва поста си по време на правителството на Пламен Орешарски и второто правителство на Бойко Борисов. За пет месеца през 2017 г. е зам.-министър на финансите.

До назначението на Атанасов се стигна, след като предишният председател Карина Караиванова стана представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие след предложение от Министерски съвет. През миналата година комисията понесе критики, заради скандалите с фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“. Тогава се наложи всички клиенти на компанията да платят допълнително за нови застраховки „Гражданска отговорност“ на други фирми. Оставка тогава подаде зам.-председателят Ралица Агайн.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG