Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ измисли как да разсрочи дълговете на мюфтийството: до 10 г. и с лихва


Дълговете на главното мюфтийство са над 8 милиона лева.
Дълговете на главното мюфтийство са над 8 милиона лева.

ГЕРБ внася предложение за промяна в Закона за вероизповеданията между първо и второ четене, с което се дава възможност за отсрочване на задълженията на вероизповеданията за срок до 10 години. Това каза на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде БТА.

„Искаме категорично да заявим - няма опрощаване, а има отсрочване на натрупаните към 31 декември 2018 г. Задължения“, каза Цветанов. По думите му с това предложение ще се даде възможност за спиране на всички производства, които в момента са изискуеми към част от вероизповеданията, и заплатите на духовниците ще могат да бъдат изплащани.

“Смятаме, че по този начин ще намалим всякаква възможност за спекулации и интерпретации, което би могло да доведе до противопоставяне на вероизповеданията в страната“, каза още Цветанов.

Процедурата предвижда за срока на отсрочване на задълженията да тече лихва, обясни председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Ще се изисква и предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване. НАП ще е оторизирана да издаде акта и да следи начина, по който се изпълнява цялата процедура, посочи тя. Стоянова обясни, че подобна процедура има в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, но тя не би могла да се приложи директно за вероизповеданията, защото е разписана за стопански субекти и за нейното прилагане се изисква изпълнението на условия като например коефициенти за ефективност, коефициенти за финансова автономност и други методики, по които се изчислява бъдещата печалба на една стопанска дейност.

В края на миналата седмица депутатите от ГЕРБ и ДПС одобриха на първо четене поправки в Закона за вероизповеданията, според които се опрощават задълженията на всички вероизповедания. Непосредствено преди гласуването се разбра, че 8.1 млн лв от всички 8.2 млн лева, са задължения само на мюфтийството.

След изнасянето на тази информация, която първоначално не бе съобщавана от Министерството на финансите, ГЕРБ бяха атакувани както от напусналите парламента БСП, така и от коалиционните си партньори "Обединени патриоти". Основните аргументи на „свои“ и „чужди“ бяха, че ГЕРБ влиза в договорки с ДПС. Тези обвинения накараха Борисов да обяви, че „няма сделка“ с движението. Министър-председателят определи темата с опрощаването на дълговете на мюфтийството като въпрос на „национална сигурност“.

В началото на тази седмица ГЕРБ смени позицията си и се отказа от вече гласуваните текстове. По неофициална информация ДПС е заплашило ГЕРБ, че и те ще напуснат Народното събрание, както вече го стори БСП, ако има пълно отстъпление от заявените ангажименти към мюфтийството. Така се родил вариантът за разсрочване на дълговете от 8.1 млн лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG