Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лозан Панов е глобен за неподадена декларация и пред Сметната палата


Председателят на ВКС Лозан Панов.
Председателят на ВКС Лозан Панов.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е глобен окончателно с 1000 лева, защото не е подал имуществената си декларация и пред Сметната палата, а само пред съдебния инспекторат. Решението на Административния съд София-град (АССГ) все още не е публикувано, съобщава lex.bg

Първата инстанция по делото - Софийският районен съд също обяви, че Лозан Панов трябва да плати глобата, наложена от Сметната палата.

Междувременно обаче ресорният отдел на Сметната палата, който проверява имуществените декларации на висшите държавни длъжности, бе прехвърлен в антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Така започна и делото между Панов и КПКОНПИ за глобата.

Проблемът бе създаден заради институционален хаос. С последните промени на Закона за съдебната власт (ЗСВ) от 2016 година магистратите бяха задължени да подават имуществените си декларации пред Инспектората на Висшия съдебен съвет. Шефът на ВКС подаде декларацията си там. По-късно се разбра, че законът допуска различни тълкувания. Сметната палата обяви, че членовете на ВСС, какъвто по право е Лозан Панов, трябва да подават декларации и към нея.

Лозан Панов обаче не подаде декларация в Сметната палата и последва сигнал до ДАНС и НАП за проверка на доходите му. Шефът на ВКС бе глобен с 1000 лева.

Данъчните направиха не една, а две проверки на Лозан Панов. Първата приключва през януари 2018 г. със заключение, че не са установени укрити данъци и нарушения на данъчните закони. Три месеца по-късно, обаче НАП реши да започне нова, пълна данъчна ревизия на Панов. Този път обхватът й обаче бе пет години. Тя завърши с данъчно-ревизионен акт от септември, според който Панов дължи 16 000 лв. данък върху доходите си. По ревизията шефът на ВКС написа редица възражения.

Освен това предстои Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) да се произнесе дали Панов е повлиял на независимостта на съдиите от апелативния спецсъд като им е назначил проверка по делото „Иванчева“. Неясно остава и кога ще прикючи проверката на КПКОНПИ срещу Панов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG