Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повдигнато е обвинение на заподозрения за атаката в Нова Зеландия


28-годишният австралийски гражданин Брентън Тарант беше обвинен в убийство след стрелбата в Крайстчърч, Нова Зеландия, в която 49 загинаха, а още десетки бяха ранени, предаде Ройтерс.

Извършителят е имал намерение да продължи с убийствата, преди да бъде задържан от полицията.

​Министър-председателят Джасинда Ардърн обеща да предприеме мерки за по-засилен контрол над продажбата на оръжия в Нова Зеландия. Решението идва, след като Ардърн обяви, че нападателят е имал лиценз за притежание на оръжие. Тя съобщи, че по време на атаката са били използвани 5 огнестрелни оръжия, две от които са полу-автоматични. По данни на експерти, цитирани от Ройтерс, 5-милионното население на Нова Зеландия притежава близо 1.5 милиона огнестрелни оръжия.

Законодателството за огнестрелните оръжия почти не е претърпяло промени от 1992 г. насам.

Междувременно Sky New Zealand взе решение да спре излъчването на Sky News Australia, докато каналът не спре да показва кадри, взети от живото предаване на атаката над джамията в Крайстчърч, което бе излъчено от Брентън Тарант. Въпреки молбите на полицията в Нова Зеландия, австралийското поделение на притежаваната от Рупърт Мърдок компания продължи да излъчва кадри от нападението. В туит от събота сутринта Sky New Zealand съобщи, че подкрепя приятелите си новозеландци и няма да излъчва австралийския канал, докато не получи гаранции, че излъчването на смущаващите кадри ще бъде прекратено.

Кадрите от нападението бяха премахнати от социалните мрежи Facebook, Twitter и YouTube.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG