Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жена води след първия тур на президентските избори в Словакия


Зузана Чапутова, либералната кандидатка, може да се превърне в първата жена президент на Словакия.
Зузана Чапутова, либералната кандидатка, може да се превърне в първата жена президент на Словакия.

Либералната кандидатка за президент на Словакия Зузана Чапутова, известна с критиките си към правителството, води убедително след първия тур от изборите за президент на Словакия. Данните при преброени 99, 4 на сто от бюлетините, показват, че тя е спечелила близо 41 процента от гласовете, предава Ройтерс.

На второ място след Чапутова с 18,6 процента се нарежда подкрепяният на управляващата лява популистка партия „Смер-социална демокрация“ (СМЕР-СД) Марош Шефчович. Шефчович, който е и вицепрезидент на Европейската комисия, ще бъде опоненет на Чапутова по време на втория тур от изборите, който ще се проведе на 30 март.

Управляващата партия търпи сериозна критика в страната след убийството на журналиста Ян Куциак, който разкри корупционни случаи със свързани с властта бизнесмени. Убийството му предизвика най-големите протести в страната след падането на комунизма. Тогава оставка подаде и министър-председателят и лидер на СМЕР-СД Роберт Фицо. Големият пробив по делото дойде няколко дни преди изборите, когато прокуратурата обвини бизнесмена Мариан Кочнер в поръчителство на убийството на Куциак и годеницата му.

Чапутова, която получи и подкрепата на настоящия президент Андрей Киска, обеща прекратяването на състоянието на „завладяна държава“, в което е изпаднала Словакия. Колеги адвокати определят Чапутова като „словашката Ерин Брокович“ заради дългогодишната ѝ работа като адвокат в дела, свързани с обществения интерес. Тя защитава правото на аборт на жените, както и правата на хората ЛГБТ. Според анализатори тези позиции могат да затруднят възможността й да се превърне в първата жена президент на Словакия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG