Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС потвърди, че не признава анексията на Крим


Върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини
Върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини

Пет години след незаконното анексиране на Автономна република Крим и град Севастопол от Руската федерация Европейският съюз потвърди категоричната си ангажираност с въпроса за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това гласи декларация на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурност Федерика Могерини, публикувана в неделя на сайта на Съвета на ЕС.

В нея отново се изтъква позицията на съюза, който не признава анексирането на полуостров Крим от страна на Русия. Според документа, действията на Русия, която е нарушила международното право, са довели до опасно покачване на напрежението в Керченския проток и Азовско море. Отправен е и апел за освобождаването на задържаните преди няколко месеца украински моряци и украинските плавателни съдове. На 25 ноември руската брегова охрана откри огън по украински кораби при опит да навлязат в Азовско море през Керченския проток, а в последствие плени екипажа и плавателните съдове.

В декларацията е осъдено и нарушаването на човешките права, като се настоява и за освобождаването на всички задържани лица на Кримския полуостров в нарушение на международното право.

ЕС призовава и държавите членки на ООН да обмислят прилагането на ограничителни мерки спрямо Русия, както и да обмислят мерки за непризнаването на анексията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG