Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП определи Елена Йончева за водач на евролистата


Елена Йончева и Сергей Станишев (колаж)
Елена Йончева и Сергей Станишев (колаж)

Журналистката Елена Йончева ще оглави листата на БСП за предстоящите избори за Европейски парламент. Решението беше взето от Националния съвет на социалистите с тайно гласуване, предхождано от четиричасови дебати. Йончева се състезаваше с лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев за мястото на водач на листата.

За Йончева са гласували 95 от участниците в закрития пленум, докато Сергей Станишев е получил 75 гласа, съобщи "Дневник", като се позова на свои източници.

Засега не е известно на кое място в листата ще бъде поставен Сергей Станишев. По данни на "Дневник" той е бил издигнат в 87 % от местата, в които БСП има структури, а зад кандидатурата му стоят ключови за близкото минало на партията фигури като Георги Гергов, бившият лидер на партията Михаил Миков, Георги Пирински и Атанас Мерджанов.

В края на 2018 г., по повод избора за главен редактор на вестник "Дума", вътрешната опозиция в БСП подложи Нинова на сериозна критика по повод програмата „Визия за България“. Тогава срещу решенията на Нинова и ръководството се обявиха Михаил Миков, Ангел Найенов, Атанас Мерджанов, Румен Овчаров, Петър Мутафчиев, Георги Пирински и други.

Според членове на партията Корнелия Нинова е обявила пред участниците в закрития пленум в неделя, че представители на други европейски формации не са евродепутати, което е тълкувано от някои като мнение, че е възможно Станишев да не бъде такъв. Окончателната подредба на листата ще стане известна на 6 април.

Самият лидер на ПЕС е отправил искане на днешният пленум да бъдат определени първото и второто място в листата на БСП, като е аргументирал искането с нуждата на партията да остане единна, за да успее да спечели предстоящите избори. Затова той е получил подкрепа от Йончева, но Нинова и ръководството на БСП са били против да бъде взето друго решение за листата освен това кой да бъде нейн водач.

Лидерът на ПЕС е заявил също, че Нинова умишлено търси разделение в партията. Дневник напомня, че едно от условията на БСП за кандидати за евродепутати е да защитават позиция против Истанбулската конвенция. На това се гледа като на опит за отстраняването на Станишев, който защитава приемането и на европейско ниво.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG