Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ерин Брокович" от Словакия


Зузана Чапутова.
Зузана Чапутова.

В рамките само на една година политическите настроенията в Словакия значително се преобърнаха. Убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Куснирова предизвика най-големите протести в страната от времето на Нежната революция и доведе до оставката на премиера и лидер на управляващата партия „СМЕР-социална демокрация“ (СМЕР-СД) Роберт Фицо.

Преди разстрела на Куциак, той разследва връзките между висшестоящи членове на управляващите и италианската престъпна организация Ндрангета. Въпреки оставката и стихналите протести, управляващите продължават да са подлагани на сериозна критика и да губят подкрепа.

В тази ситуация дойдоха и първите избори в страната след убийството на Куциак и последвалите го събития. В това време изгря звездата на една нова за политиката личност, която може да се превърне в първата жена президент на Словакия. Нейното име е Зузана Чапутова, но коя всъщност е тя?

Коя е Чапутова

На първия тур на изборите 45-годишната Чапутова получи 41 % от гласовете на избирателите, малко над 20 % повече от класирания на второ място кандидат, подкрепян от управляващите. Чапутова обаче е ново лице в политиката, тя никога не е заемала политически пост.

Преди да се кандидатира в началото на 2018 г. за председател на сформираната няколко месеца по-рано партия „Прогресивна Словакия“ (ПС), на която днес е заместник-председател, Чапутова става известна като адвокат, който се занимава с дела, свързани с обществения интерес и защитата на околната среда. В продължение на 17 години тя работи в неправителствени организации и се изявява като еко-активист. Четиринайсет от тези 17 години са посветени на борбата й срещу депо за отпадъци в родния й град Пежинок. През 2013 г. борбата й се увенчава с успех и депото е обявено за незаконно от съда.

По време на съдебната битка за депото един от ключовите й противници е Мариян Кочнер, бизнесмен, който към днешна дата е в затвора за измами. Няколко дни преди първия тур от президентския вот Кочнер получи обвинение за поръчителство на смъртта на Куциак.

Словшаката Ерин Брокович

Заради съдебните битки, които води, Чапутова бива наречена от свои колеги адвокати „словашката Ерин Брокович“, заради приликите в дейността на словачката и Брокович, чиято история е разказана в едноименния филм, в който главна роля играе Джулия Робъртс.

За влизането в политиката и кандидатурата си за президент Чапутова заявява, че е продуктивана от желанието й да осъществи провеждането на дълбоки административни и правни реформи. Ако бъде избрана тя заявява, че ще работи върху опазване на околната среда, подобряване на здравния сектор и по-добра грижа за възрастното население.

"Завладяна държава"

В свои публични изяви тя неведнъж твърди, че са налице множество знаци, които сочат към факта, че Словакия се намира в състояние на „завладяна държава“ – властта не се упражнява от тези, които са избрани, а от тези, които скришно дърпат конците.

В интервю за Ройтерс, Чапутова заявява, че предстоящото изтичане на мандата на главния прокурор през 2020 г. и на лидера на специализираната прокуратура година по-късно, представляват потенциална възможност да се използват правата на президента за определяне на техните наследници.

Въпреки, че вотът в неделя я постави убедително начело преди втория тур, който ще се проведе на 30 април, победата на Чапутова не е 100-процентова. Тази несигурност е свързана с факта, че в словашкото общество има силно идеологическо разделение. Голяма част от хората подкрепят националистическо-популстката политика на правителството. То е съставено от социал-демократите (СМЕР), партия, защитаваща интересите на унгарското малцинство и една крайно дясна партия. В търсене на политическа подкрепа партията на социалдемократите, която твърди, че е про-европейска, в последните години поде реторирика насочена срещу мигрантите, Джорд Сорос и ЕС. В същото време бяха предприети и разследвания срещу журналисти, като по различни данни разследвана е била и самата Чапутова.

Опасност за статуквото

Според експерти победата и представлява опасност политическото статукво в Словакия.

Управляващите обрисуват Чапутова като „бясна либералка“, която „не цени традиционните семейни ценности“. Те често използват изказване на Чапутова, в което тя се противопоставя на регистрацията на еднополовите двойки изказва подкрепата си за тях по отношение на осиновяването на деца, тема, която е широко разисквана в страната.

Бившият министър-председател Фицо пък отвежда въпроса по-далеч като разпространява слуховете, че Чапутова е лесбийка и я атакува с твърдението, че нацията има нужда от президент с „нормална ориентация“. Според анализатори, цитирани от Ройтерс, евентуална победа на Чапутова ще сложи край на мечтите на Фицо за завръщане в активната политика в страната.

По време на кампанията си Чапутова получи покдрепа от действащия президент Андрей Киска, който няма търси втори мандат като държавен глава.

В Словакия президентската институция има основно представителна функция, но въпреки това, държавният глава има право да налага вето над законите, приемани в парламента.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG