Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима убити и девет ранени при предполагаема терористична атака в Холандия


Утрехт
Утрехт

Трима души са убити и девет са ранени при стрелба в трамвай в холандския град Утрехт в понеделник.

Според официално съобщение на властите полицията издирва 37-годишният холандец от турски произход Гьокман Танъш, който е основен заподозрян за нападението. Той е открил стрелба в трамвая, а след това е избягал. По-късно холандски медии съобщиха, че Танъш е задържан.

Според кмета на Утрехт Ян ван Занен съобщи случаят „се разглежда като терористична атака”.

Полицията призова жителите на града да си останат по домовете от съображения за сигурност.

В цялата държава са засилени мерките за сигурност. Затворени са и всички пътища, по които се стига в Утрехт, за да бъде заловен извършителят.

Междувременно германската полиция също съобщи, че е засилила наблюдението по границата на страната с Холандия, за да не може през нея да се промъкне нападателят от Утрехт.

Гьокмен Танъш има в досието си арест по подозрения за връзка с терористичната групировка "Ислямска държава", съобщава турската редакция на Би Би Си, позовавайки се на турски предприемач, живеещ в Утрехт.

"Ако това е терористична атака, то ние имаме само един отговор: нашата страна, нашата демокрация трябва да бъдат по-силни от фанатизма и насилието", каза в свое официално изявление премиерът на Холандия Марк Рюте.

По време на нападението Гьокмен Танъш е бил с брада, в тъмносин суитшърт и качулка. Разпространена бе и негова снимка. Танъш е роден в Турция, но след това е получил холандско гражданство.

Полицията предупреди гражданите, ако го разпознаят, да не контактуват с него, а да съобщят на властите. Шефът на агенцията за борба с тероризма Питер-Яп Алберсберг каза на пресконференция, че стрелба е имало на няколко места в Утрехт, като обстоятелствата все още са неясни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG