Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Но никога не можеш да си тръгнеш": Брекзит като “Хотел Калифорния”


Броени дни остават до 29 март, когато Великобритания ще престане да бъде член на ЕС.

“Можеш да се отпишеш по-всяко време/но никога не можеш да си тръгнеш.” Тази фраза от знаковия хит от средата 70-те “Хотел Калифорния” все повече и повече пасва на сагата около Брекзит.

На пръв поглед ситуацията изглежда съвсем другояче. Броени дни остават до 29 март, когато Великобритания ще престане да бъде член на ЕС с изтичането на двегоднишния срок от официалното уведомление, подадено от кабинета на Тереза Мей, че страната й си тръгва. Но тъй като британският парламент вече в две гласувания отхвърли споразумението, договорено от Мей и 27-те, рискът за т.нар. Брекзит без сделка е реален.

Асоциацията на фирмите в лондонското Сити нарича този сценарий “автогол с исторически мащаби”.

Подобен хаотичен вариант носи много рискове. Можем само да гадаем колко сериозни ще са икономическите последици в краткосрочен и по-дългосрочен план, но поне британският бизнес е очевидно притеснен. Асоциацията на фирмите в лондонското Сити нарича този сценарий “автогол с исторически мащаби”, имайки предвид загубите, които ще претърпи икономиката на Острова. Разбира се, част от щетите от новопоявилите се митнически и регулаторни бариери ще са за сметка на износителите от другата страна на Ламанша, които също ще изгубят привилегирован достъп до британския пазар. Но няма съмнение, че основният губещ ще е Великобритания.

По тази причина Тереза Мей всячески се стреми да отложи Брекзит във времето. Другата причина, несъмнено, е нейното собствено политическо оцеляване. Мей претърпя двукратно поражение в Камарата на общините, след като значителна група от депутати от Консервативната партия гласуваха против договора за излизане, под който стои нейния подпис. На 13 март обаче Мей успя да прокара вот, който изключва излизането от ЕС без договор. Така премиерът спечели мандат да преговаря с Евросъюза за отсрочка. Най-вероятно тя ще я получи на заседанието на Европейският съвет на 22-23 март. В крайна сметка и 27-те страни членки не желаят да носят отговорност за евентуалната катастрофа, която би последвала при вариант “спонтанен Брекзит.”

Каква стратегия преследва британският премиер?

Ясно е, че ЕС няма да са особено сговорчиви, ако единствената й цел е просто да отложи с три месеца неминуемия срив. От нея се очаква да представи конкретен план как да прокара вече сключеното споразумение. Именно тук в игра влиза “Хотел Калифорния”. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск вече посочи, че отсрочката трябва да е значително по-дълга, за да може Великобритания “да преосмисли стратегията си за Брекзит и да постигне консенсус по нея.” Мей прецени, че перспективата излизането от ЕС да бъде отложено за неопределен период й дава коз срещу вътрешната опозиция в Консервативната партия. Намерението й беше да отсече: “или ме подкрепяте и Брекзит се случва при моите условия, или Брекзит може и въобще да не стане реалност. И то, по ваша вина.”

Този ход се провали още в зародиш. Мей планираше трети парламентарен вот за ратификация на споразумението с ЕС още в началото на тази седмица, т.е. преди срещата на Съвета. Но явно не й се удаде да убеди нито твърдолинейните тори, нито пък северноирландските юнионисти, които й осигуряват мнозинство в Камарата на общините. Председателят на парламента Джон Беркоу също се изказа против трети вот с довод, че депутатите вече два пъти са казали “не”.

Британският премиер ще отиде в Брюксел с празни ръце и без конкретна идея какво следва оттук насетне.

Това означава, че британският премиер ще отиде в Брюксел с празни ръце и без конкретна идея какво следва оттук насетне, освен че е нужна отсрочка. Решението ще е оставено в ръцете на ЕС. Вероятността за продължаване на британското членство нараства. За Евросъюза това също не е идеален вариант. Брекзит на 29 март при условията на споразумението, сключено от Мей, щеше да е по-добро решение. Не на последно място нямаше да стои на дневен ред и въпросът за британското участие в изборите за Европейски парламент през май. Но със сигурност План Б е за предпочитане от Брекзит без сделка.

Евентуалното отлагане на Брекзит връща топката обратно на терена на британската политика. Нищо чудно неспособността на парламента в Уестминстър да произведе решение да доведе до предсрочни избори. Другият вариант е да бъде проведен нов референдум и гражданите да бъдат питани дали подкрепят споразумението на Мей. В този случай твърде е вероятно в допитването да бъде сложена и възможност за оставане в ЕС. Драмата ще продължи с месеци и години. В Европа, пък и в останалия свят, ще гледат с недоумение.

Текстът е написан специално за Свободна Европа.

___________

Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Димитър Бечев

    Димитър Бечев е старши сътрудник към Атлантическия съвет (САЩ) и преподавател в Университета на Северна Каролина (Чапъл Хил). Специализирал е в Института по икономика в Лондон и в университета „Харвард“, САЩ. Работил е като директор на софийското бюро на Европейския съвет за външна политика, професор в токийския университет „Хитоцубаши“ и преподавател в „Оксфорд“. 

Facebook форум

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG