Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия ще разположи бомбардировачи на полуостров Крим


Бомбардировач Ту-22М3
Бомбардировач Ту-22М3

Русия реши да разположи ескадрила стратегически бомбардировачи-ракетоносци Ту-22М3 на полуостров Крим. За това съобщи Ройтерс като се позова на изказване на председателя на комисията по отбраната и сигурността в Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Виктор Бондарев. Тези самолети могат да носят ядрено оръжие, отбелязва Ройтерс.

Руският сенатор заяви, че Москва е взела това решение в отговор на разполагането от НАТО на системи за противоракетна отбрана в Румъния, което Москва определя като „сериозно предизвикателство“.

По думите му бомбардировачите ще бъдат разположени във базата на военновъздушните сили в Гвардейск, което „кардинално променя баланса на силите в региона“.

В понеделник руският президент Владимир Путин посети п-в Крим, където руските власти организираха празненства по случай петата годишнина от анексирането на полусотрова. По-рано Европейският съюз потвърди позицията си, че не признава анексирането на Крим от страна на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG