Връзки за достъпност

Извънредни новини

Администрацията на Тръмп иска закриването на три служби на Радио Свободна Европа


Централата на Радио Свободна Европа/Радио Свобода в Прага.
Централата на Радио Свободна Европа/Радио Свобода в Прага.

В проекта за бюджет за 2020 година администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп предлага разходите за международно радио- и телевизионно разпространение да бъдат съкратени с 22%. Така представените планове предвиждат закриването на три служби на Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Искането е бюджетът на RFE/RL да бъде намален от 124 млн. долара през 2019 г. до 87 млн. долара през 2020 г.

По-малкото финансиране предполага мерки за намаляване на разходите, включително предложеното закриване на грузинската, татарско-башкирската и севернокавказката служба. Предложените икономии биха довели и до ограничаване на дейността на Балканската служба и закриване на емисиите за Македония и Черна Гора.

“Миналата година на седмична база RFE/RL достигна аудитория от 34 млн. души в различните платформи - интернет, радио и телевизия, което е увеличение с 30% спрямо предходната година. Това е доказателство за нарастващата нужда от обективна журналистика в Русия, Иран, Пакистан и другите страни, в които RFE/RL съществува”, каза изпълняващата длъжността президент на RFE/RL Дейзи Синделар. Журналистите на RFE/RL предоставят новини в 22 държави на 26 езика.

Предложеният от Тръмп бюджет е най-големият в историята на Съединените щати и предвижда разходи от 4,7 трилиона долара, включително 750 милиарда увеличение на разходите за отбрана и 8,6 милиарда за изграждането на стена на границата с Мексико. Предвиждат се 1,9 трилиона долара орязване на разходите за социално и здравно осигуряване.

Проектобюджетът е изпратен в Конгреса, който има последната дума и често прави промени. През 2019 г. Конгресът одобри бюджет от 124 млн. долара за RFE/RL при предложени от президента 91 млн.

“Предложението за бюджет е първата стъпка от един дълъг процес. Въпреки че някои критици в определени държави може да искат да ни видят как си тръгваме, ние нямаме търпение да продължим важната си работа”, каза Синделар.

“Ужасното и несправедливо орязване на бюджета, предложено от администрацията на Тръмп, е пътна карта към една по-слаба и по-болна Америка”, коментира председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, демократката Нанси Пелоси.

Дори някои членове на Републиканската партия бяха предпазливи и коментираха, че предложението на Тръмп е само “първата стъпка в процеса на формирането на бюджета”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG