Връзки за достъпност

Извънредни новини

Игра на формули. Ще има ли ощетени при изчисляването на пенсиите


Въпросът за пенсионното осигуряване предивиква недоволство често.
Въпросът за пенсионното осигуряване предивиква недоволство често.

Как ще се пресмятат пенсиите? Този въпрос е в центъра на общественото внимание след като миналата седмица стана ясно, че заради промените в Кодекса за социално осигуряване от 2018 г. над 12 хил. души, които ще се пенсионират през 2019 г., ще получат по-ниски пенсии. Промените предвиждат за изчисляването да се използва трудовият стаж от началото на 2000 г., а не както досега от 1994 г.

На извънредна среща, свикана от премиера Бойко Борисов във вторник, беше решено да няма ощетени заради новата формула. Това ще стане като пенсиите на бъдещите пенсионери бъдат изчислявани по двете формули в зависимост от това при коя се получава по-благоприятен резултат, уточни управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов. Управляващите ще внесат законодателни промени.

Приетото спешно решение е в правилната посока, коментира пред Свободна Европа бившият депутат от „Реформаторския блок“ Гроздан Караджов. Той беше сред първите, които сигнализираха за проблема. Такова мнение изрази и Иван Нейков, дректор на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш ресорен министър.

Въпросът обаче е какво решение да бъде взето за хората, които са подали документи за пенсии между 1 януари и датата, когато обявените във вторник законодателни промени ще влязат в сила.

Какъв е проблемът?

От началото на 2019 г. в сила влизат промени в пенсионното осигуряване, които предвиждат при изчисляването на пенсиите на хората, които ще се пенсионират след 1 януари 2019 г., да се взимат предвид само осигуровките, внесени от началото на 2000г.

Още през 2015 г. беше решено от 2019 г. при смятането на пенсиите да отпаднат годините преди 1997 г., които са силни за икономиката на страната. При обсъждането на бюджета за 2019 г. се появява и предложението да отпаднат годините преди 2000 г. Аргументът е, че дотогава не е имало максимален осигурителен доход, а регистрите са „непълни“. Затова и министерството на труда и социалната политика е подкрепило промените, стана ясно от думите на ресорния министър Бисер Петков.

Промените ще ощетят 31,3% или около 12 хил. български граждани, които ще се пенсионират през 2019 г., става ясно от анализ на НОИ, цитиран от Mediapool. За тях т. нар. индивидуален коефициент, който се използва за пресмятане на пенсията, ще бъде по-нисък средно с 8,3% спрямо старата формула за изчисляване на пенсията. За 56,8% той ще бъде по-висок средно с 4,3%, сочат данните на НОИ. Изчисленията им показват, ще бъдат спестени 9 млн. лева за година.

Индивидуалният коефициент се изчислява от дохода, върху който са внесени осигурителни вноски за периода от три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж. Промените регламентират тези години да са след 31 декември 1999 г.

При някои бъдещи пенсионери разминаванията са драстични. бТВ съобщава за човек, който по старата формула ще получи 425 лв., а по новата – 167 лв.

Без оценка и без обсъждане

Гроздан Караджов заяви, че не е правилен моделът на взимане на решения без предварително обществено обсъждане, а след това спешното им ревизиране заради общественото недоволство. „В случая промените в Кодекса за социално осигуряване бяха приети баз да бъде направена предварителна оценка на въздействието, без икономическа оценка. Затова беше необходима промяна на курса.“ Караджов изтъкна, че самият той е призовавал за решение на проблема, при което бъдещите пенсионери да могат да избират по коя формула да се изчисляват пенсиите им.

Той изтъкна, че възрастните в България живеят в много тежки условия и допълнително орязване на пенсиите им би утежнило проблема още повече.

Караджов призова също темата да се следи, за да не се „удави“ в експертни подробности.

А хората, които вече са подали документи за пенсия?

Решението, прието днес на спешната среща при премиера, е правилно, смята Иван Нейков.

„Възниква обаче друг чисто правен въпрос – новото изменение, когато и да бъде прието то, ще действа занапред. Въпросът е да се намери решение за хора, които вече са подали документи за пенсии между първи януари и датата, в която в сила ще влезе евентуалната нова норма.“

Той също заяви, че промените в Кодекса за социалното осигуряване са приети без професионална предварителна оценка на въздействието и затова реакцията на хората в защита на интересите им е логична.

„Моят съвет към хората, които още не са подали документи за пенсиониране, да не бързат, да изчакат изменението да влезе в сила. И след това да подадат документи.“

XS
SM
MD
LG