Връзки за достъпност

Извънредни новини

След 30 години на власт президентът на Казахстан подаде оставка


Нурсултан Назарбаев е първият президент на независим Казахстан
Нурсултан Назарбаев е първият президент на независим Казахстан

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев подаде оставка след близо 30-годишно управление. Той обаче ще остане начело на управляващата партия и ще запазни поста си на председател на ключовия Съвет по сигурността.

„Реших да прекратя мандата си като президент“, каза Назарбаев в изявление, излъчвано на живо по телевизията. Той е първият президент на Казахстан след разпада на Съветския съюз през 1991 г.

Изпълняващ длъжността президент на Казахстан ще бъде председателят на горната камара на парламента Касим Токаев.

Правозащитници и неправителствени организации в продължение на десетилетия критикуваха Назарваев, обвинявайки го в репресии срещу опозицията и изборни манипулации.

За последно Назарбаев е преизбран през 2015 г. След смъртта на президента на Узбекистан Ислам Каримов през 2016 г. Назарбаев остана единственият от лидерите на бившите съветски републики, който е на власт непрекъснато от разпадането на СССР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG