Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще получат ли отговори съмненията около убийството на Виктория Маринова? Да влезе съдът!


Виктория Маринова
Виктория Маринова

Жестокото убийство на русенската телевизионна водеща Виктория Маринова, извършено на 6 октомври миналата година, провокира лавина от съмнения и конспиративни теории. След няколкодневно мълчание българските власти отхвърлиха всички версии за политическо покушение, свързано с работата на Маринова и обявиха случая за изцяло криминален.

Сега предстои Окръжният съд в Русе да разгледа делото на първа инстанция срещу единствения обвиняем – Северин Красимиров, който ще отговаря по обвинения за убийство по особено жесток начин, изнасилване и блудство.

„Този случай се оказа, в резултат на нашето разследване, чист криминален случай. Но за съжаление петното, което бяха оставили върху авторитета на държавата, се наложи целият екип да обори само с много усърдие, с много висок професионализъм и със самообладание, което проявиха колегите, за да стигнем до истината. Внушенията, които бяха направени, не отговарят на истината, само злепоставиха България за кратък период от време, но които не постигнаха целите на тези кръгове от хора, които вероятно са били водени от нечисти политически цели”, заяви говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова след внасянето на обвинителния акт в съда във вторник.

Убийството на Маринова първоначално бе отразено от свеотвните медии като покушение срещу разследващ журналист. Поводът – в последното ѝ предаване бе излъчено интервю журналисти от сайта „Биволъ“, разследвали данни за корупция в строителната фирма „Джи Пи Груп“.

Заради липсата на бърза официална рекация от българските разследващи, правителството бе критикувано директно от кандидата за следващ председател на ЕК Манфред Вебер. Последва арестът на Красимиров, който се оказа, че е избягал в Германия непосредствено след убийството.

Веднага след задържането на заподозрения премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Цацаров дадоха съвместен брифинг в Министерския съвет, на който отхвърлиха всички версии за политическа връзка в убийството. Обявиха и, че имат неопровержими доказателства за извършителя, включително и ДНК съвпадение. Случаят бе квалифициран като „спонтанно нападение на жертвата с цел сексуално посегателство“.

Последваха и пълните признания на задържания Северин Красимиров. След като бе върнат обратно в България, той заяви пред медиите и съда, че е виновен и ще приеме „всяка присъда“, въпреки, че не вярвал какво е направил, нито пък имал конкретни спомени.

На Красимиров беше направена цялостна съдебно-медицинска психологична и психиатрична експертиза, която показа, че той може да носи наказателна отговорност. Близки на Красимиров твърдяха, че е умствено изостанал и че е приемал медикаменти. Експертизата обаче показа, че той разбира последствията от действията си.

Въпреки развитието на целия случай, немалка част от обществото продължи да изразява съмнения около разследването на убийството на Виктория Маринова. Предстои съдът да разгледа събраните доказателства и да даде отговори на все още висящите въпроси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG