Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шабленското езеро е източено, а част от района е опожарена


Снимката е предоставена от Българското дружество за защита на птиците.
Снимката е предоставена от Българското дружество за защита на птиците.

Драстичен спад с близо метър на водното равнище на Шабленското и Езерецкото езера, които са част от защитените местообитания на редки видове птици, е настъпил вследствие на източването им от страна на РИОСВ-Варна, се казва в съобщение на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Организацията е установила това по време на мониторинг на птиците в защитената територия. Има и опожаряване на голяма част от тръстиковите масиви в района.

На 9 март екип на организацията провежда своя проверка на територията на защитената зона и установява нарушенията. В опит да потърсят информация от БДЗП се обръщат към представители на местната РИОСВ. В публикуваното съобщение на сайта си от природозащитната организация твърдят, че са получили устна информация, че изпускане на води е имало и то е станало чрез прокопаване на канал в пясъчни дюни с помощта на багер. Според цитираните инспектори това е станало след разрешение на РИОСВ-Варна, издадено във връзка с писмо от община Шабла по повод наводнени помещения в резиденция „Шабла“. По информация на БДЗП каналът е широк 15-20 метра, което според организацията означава, че на практика не е имало реален контрол над изтичането на езерата. От екоорганизацията констатират, че изтичането е преустановено по естествен път, поради изравняването на водните нива на езерата и морето.

От БДЗП напомнят, че изпускането на маси от езерата противоречи на целта за обявяване на защитената местност и не е предвидено в плана и за управление.

РИОСВ-Варна твърди, че изтичането на води от Шабленското езеро към морето е преустановено. В съобщение на екоинспекцията се казва, че на 19 март експерти от РИОСВ-Варна и представители на община Шабла са извършили проверка, която е установила, че няма изтичане на води от защитената територия.

Те потвърждават, че през януари 2019 г. при тях е постъпило писмо от Община Шабла за опасно повишаване на нивото на водите, „при което са засегнати сгради и се създава опасност за посетителите им“. Според районната инспекция след извършване на проверки на място от служители на екоинспекцията и в съответствие с Плана за управление на защитена местност „Шабленско езеро“ е съгласувано изпускане на водите. Това се е случило на 15 януари „с помощта на специализирана техника“, с която езерото е „отворено“ в най-тясната ивица между морето и езерото „с цел опазване на дюните и природни местообитания“.

При последвалите периодични проверки РИОСВ-Варна е констатирала, че в резултат на високите морски вълни „езерото се е затворило само“.

Съобщава се също, че изтичането на водите от езерото към морето е продължило 9 дни. От РИОСВ-Варна не коментират опожаряването на тръстиковите масиви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG