Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окончателно: Доживотен затвор за Радован Караджич


Радован Караджич по време на съдебното заседание на 20 март 2019 г.
Радован Караджич по време на съдебното заседание на 20 март 2019 г.

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич беше окончателно осъден на доживотен затвор за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна (1992-1995). Присъдата беше произнесена в Хага от институцията, която наследи Международния трибунал за бивша Югославия.

През 2016 г. първата инстанция на Трибунала осъди Караджич на 40 години затвор. „Тази присъда е неадекватна“, заяви в сряда председателят на 5-членния съдийски състав Ван Йенсен от Дания. Извършените престъпления са „невиждани по своя размер и бруталност“, добави той.

Радован Караджич е лидер на босненските сърби до 1995 г., когато му е повдигнато официално обвинение от Международния трибунал за бивша Югославия. След като напуска поста на президент, той се укрива от правосъдието в продължение на 13 години.

Основният въпрос, който втората инстанция трябваше да изясни, е дали Караджич е извършил геноцид само в анклава Сребреница, в самия край на войната през 1995 г., или действията му представляват геноцид срещу мюсюлманите още от началото на войната през 1992 г. в други босненски територии. Апелативната камара в сряда отхвърли хипотезата за извършен геноцид извън Сребреница.

През 1992 г. десетки хиляди мюсюлмани са принудени да напуснат домовете си в Източна Босна, за да изпълнят стратегическите цели на босненските сърби за осигуряване на етнически чиста сръбска територия. По време на този процес има хиляди убити на територията на общините Зворник, Биелина, Братунац, Фоча и десетки други. Апелативната камара прецени, че тези престъпления се квалифицират като военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG