Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейските мътни води в очакване на риболовния сезон


Европейският парламент в Страсбург.
Европейският парламент в Страсбург.

Европейският парламент е нещо като лудница, поне откакто аз го помня. През годините е имало много странни птици сред евродепутатите и много истории за пиянски скандали и мръсни номера, обикновено свързани с огромните полагащи им се суми за разходи. В момента е новинарска суша, предстоят европейските избори през май.

По-важно обаче е, че събитията от последните седмици навяват мисълта, че нещата в Страсбург няма да изглеждат по-добре.

Ако имаше едно сигурно нещо за Европейския парламент през последните пет години, то бе редовно демонстрираната солидарност с Украйна, наред с предпазливостта към Кремъл, която тук бе по-отчетлива в сравнение с другите европейски институции. Голямо мнозинство от евродепутати отдавна призовават за по-строги санкции срещу Москва, спиране на „Северен поток 2“ и по-близко сътрудничество между Брюксел и Киев. Циникът би казал, че парламентът може да си позволи да се държи така, защото приеманите от него резолюции за външната политика не са правно обвързващи. Институцията няма същата тежест в отношенията с Русия в сравнение с по-дипломатичните и внимателни Европейска комисия и Съвет.

Но по време на пленарното заседание миналата седмица в Страсбург забелязах някои промени в тази политика. И това може би е знак какво ни очаква след изборите през май, ако повече крайно леви и крайно десни популисти бъдат избрани, както показват проучванията.

Всичко започна с опита на дясноцентристката ЕНП в понеделник следобяд (11 март) да промени заглавието на дебатите от „Европейски режим за санкции за нарушаване на човешки права“ на „Закон „Магнитски“, на името на руския адвокат, умрял след мъчения в затвора в Москва през 2009 г., след като преди това е разкрил корупция на властите. Поправката бе отхвърлена с 12 гласа, въпреки че само 296 от всичките 751 евродепутати участваха. Резултатът може да бъде приписан на малкото присъствали, което е сериозен проблем по време на сесиите, но пък някои от евродепутатите не са били изобщо информирани за гласуването.

Още по-забележително е, че „Зелените“ гласуваха против поправката. Тази парламентарна група досега бе единодушна в подкрепата си за Украйна, но сега изглежда, че депутати като германката Ребека Хармс, известна със силните си позиции срещу Путин, ще бъдат отстранени в полза на такива като финландката Хайди Хаутала, която има близка връзка с руския режисьор Андрей Некрасов.

Некрасов се прочу преди няколко години с филм, който показва контра версия за смъртта на Магнитски, която се припокрива с позициите на Кремъл. Резолюцията бе приета като цяло след компромис, според който заглавието остава непроменено, но в един от параграфите бе споменато, че бъдеща резолюция на ЕС за човешките права „трябва изрично и символично да носи името на Сергей Магнитски“.

На следващия ден имаше гласуване на доклад за отношенията ЕС-Русия. Той не бе правно обвързващ за страните членки и съдържаше остри изрази, но имаше една ключова поправка, предложена от група депутати от зелените, либералите и социалдемократите, която има отношение към Европейския парламент – възстановяването на Комисията за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия, която бе закрита след анексирането на Крим през 2014 г. Поправката бе отхвърлена едва с няколко гласа. Друг доклад, отнасящ се до борбата на ЕС с дезинформацията, също бе приет лесно, но едва след като бе променен в една от комисиите и вместо да е фокусиран върху Русия, той разглежда по-общо обстановката.

Важно е да се отбележи, че по време на трите гласувания само един евродепутат спомена изобщо Елисавета Пескова, дъщерята на говорителя на Путин, която е стажант в Европейския парламент. Председателят на парламента Антонио Таяни, близък съюзник на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, също запази мълчание по темата. Вместо това той каза пред едно италианско радио, че италианският фашистки лидер Бенито Мусолини е направил добри неща за страната си. Новинарска суша, нали.

Както всички други и той се стреми да си осигури гласове преди европейските избори. Но в тези мътни води очакваме добър риболовен сезон. А следващият състав на Европейския парламент ще изглежда дори по-зле.

Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG