Връзки за достъпност

Извънредни новини

КЗК разреши Домусчиеви да купят Нова телевизия


Кирил Домусчиев
Кирил Домусчиев

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши фирмата на братята Кирил и Георги Домусчиеви да купи Nova Broadcasting Group.

Според антимонополния регулатор това няма да доведе до монопол на пазара на медийни услуги.

„Адванс медиа груп“ ще купи Nova Broadcasting Group за 185 млн. евро. Толкова предлагаше и предишният кандидат за купувач на Нова телевизия – чешката PPF Group на милиардера Петр Келнер.

Продажбата тогава беше спряна след като КЗК не одобри сделката с мотив, че медиите на Nova Broadcasting Group имат голям пазарен дял, което ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. Решението беше обжалвано, но шведският собственик прекрати сделката преди да дочака началото на делото.

При сделката с фирмата на Домусчиеви обаче КЗК не откри подобен проблем, въпреки че активите, които „Адванс медиа груп“ ще купи са същите, които щяха да станат собственост на Петр Келнер.

Кирил Домусчиев притежава компанията "Футбол Про медиа", която държи правата за излъчване на мачовете от първенството на "А" група, писа по-рано Клуб Z, а също и футбулния клуб „Лудогорец“. Мачовете се излъчват по каналите на Nova Broadcasting Group.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG