Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радослав Миленков е новият шеф на банковия надзор в БНБ


Радослав Миленков

Народното събрание избра Радослав Миленков за подуправител на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление „Банков надзор“. Досега той беше председател на Фонда за гарантиране на влоговете.

Миленков поема ресора с нов шестгодишен мандат след оставката на досегашния подуправител на БНБ Димитър Костов.

Досега Миленков е работил в Първа инвестиционна банка (ПИБ), където се е издигнал до главен финансов директор и член на борда, припомня "Капитал". През 2012 г. той става изпълнителен директор на Общинска банка, където остава и докато настоящият финансов министър Владислав Горанов е изпълнителен диретор на банката.

Миленков оглавява Фонда за гарантиране на влоговете по време на второто правителство на Борисов след оставката на тогавашния председател на фонда - Росен Николов.

Назначаването на новия ръководител на банковия надзор в БНБ идва в момент, когато Европейската централна банка (ЕЦБ) проверява шест български банки. Това е сред ангажиментите на България по кандидатстването за Единния надзорен механизъм (ERM II), т.нар. чакалня на еврозоната, и европейския Банков съюз.

Самият Миленков очерта финализирането на процедурата по присъединяване към валутния механизъм и влизането в "тясно сътрудничество" с ЕЦБ като свои приоритети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG