Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ремонтът продължава, глобите растат. "Графа" е готов 80%


Асен Саев живее на ул. “Граф Игнатиев”. През прозореца си всеки ден снима как тече ремонтът и как пешеходците преодоляват различни препятствия като павета, плочки, купчини пясък и строителни материали.

“Публикувам ги във Фейсбук и имам стотици харесвания. Това безобразие трябва да се види”, коментира той. После показва един от знаците, на които пише “обход пешеходци”, въпреки че обход реално няма. На някои места ходенето е опасно, тъй като оттам минават трамваи, а останалото пространство е или разкопано, или заето от струпани материали за ремонта.

Времето, качеството и цената

Строителните дейности на една от емблематичните столични улици продължава повече от предвиденото, а бизнесът претърпява големи загуби. Някои от обектите затвориха. Движението беше пуснато преждевременно, въпреки че улицата е строителна площадка. През зимните месеци работата е била спряна с акт 10 за 48 дни - от 19 декември до 5 февруари, съобщиха за Свободна Европа от Столичната община. Изпълнителят на обекта „Джи пи груп“ е поискал да бъдат признати като неработни още 50 дни заради неблагоприятни метеорологични условия - дъждове през пролетта и лятото. Надзорната фирма обаче до момента е признала само 31 дни от заявените.

Този ремонт е част от така наречената "Зона 2", в която влизат ул. „Граф Игнатиев“, пл. „Гарибалди“ , участък от ул. „Солунска“, пл. „Славейков“, градинката при църквата „Св. Седмочисленици“, ул. „6-ти септември“ и ул. „Цар Шишман“. Изграждането, възстановяването и обновяването се извършва със средства по оперативна програма „Региони в растеж“ на стойност над 14,5 млн. лева без ДДС. Обновяването на релсовия път и съпътстващата го контактна и кабелна мрежа по ул. „Граф Игнатиев“ струва още близо 6 милиона лева от бюджета на общината.

Мотивиращи глоби

Гаранционният срок е 8 години. Изпълнителите дължат неустойка от 178 хил. лв. на ден при неспазване на срока за завършване на обектите. За некачествено изпълнение глобата е в размер на малко над 1 млн. лв.

В момента настилките на “Графа” са изпълнени 80%. Екипи на фирмата работят на кръстовищата с ул. „Дякон Игнатий“, ул. „6 септември“ и ул. „Любен Каравелов“. Работи се по пътната настилка на ул. „Шишман“ и на „6 септември“. Предстоят довършителни работи по градинката „Свети Седмочисленици“.

От общината увериха, че няма да приемат нито един обект, ако има некачествено изпълнение. Именно заради некачествено изпълнение столичният кмет вече спря ремонтните дейности в в зоната около пл. „Ал. Невски“. “Докато не се отстранят всички забележки, aкт 15 няма да бъде подписан”, зарече се Фандъкова.

Ремонтът на "Графа" - закъснял, но почти готов
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG