Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румъния мести израелското си посолство в Йерусалим


Министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила.
Министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила.

Посолството на Румъния в Израел ще бъде преместено от Тел-Авив в Йерусалим, заяви министър-председателката на страната Виорика Дънчила. Тя каза това в неделя по време на конференция на основната лобистка про-израелска група в САЩ. Дънчила допълни, че страната й ще остане лоялен приятел и най-голям подръжник на еврейския народ и Израел в Европа.

Решението на Букурещ доведе до остра реакция от страна на Палестина. Саеб Ерекат, висш член на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), разкритикува Дънчила и правителството й за това решение, като го окачестви като „крещящо нарушение на правата на Палестина, международното законодателство и резолюциите на ООН". Според Ерекат подобни решения биха довели до премахването на подписаното през 1974 г. споразумение, с което се уреждат независимостта на Палестина и границите между двете държави.

Въпреки това неясната формулировка на споразумението от 1974 г. е причина за много диспути и преговори като и Израел, и Палестина твърдят, че Йерусалим е тяхна столица.

През 2018 г. САЩ се превърна в първата държава, която премести израелското си посолство от Тел-Авив в Йерусалим. Все още нито една европейска държава не е последвала примера на САЩ. Това направиха Гватемала и Парагвай, но последните отново върнаха представителството си в Тел-Авив.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG