Връзки за достъпност

Извънредни новини

Известно и неизвестно след доклада за Тръмп


Писмото на главния прокурор Уилям Бар относно доклада на Робърт Мълър.
Писмото на главния прокурор Уилям Бар относно доклада на Робърт Мълър.

А сега накъде? Разследването на Доналд Тръмп и връзките му с Русия по време на предизборната кампания през 2016 г. не доведоха до резултата, който очакваха демократите. Прокурорът Робърт Мълър не е открил доказателства за някакво съглашателство. Текстът на самия доклад не е публикуван, така че можем да обобщим единствено новините, залегнали в резюмето. И да обобщим очакванията оттук нататък.

Какво стана ясно от доклада

Мълър е категоричен по въпроса за липсата на заговор, но оставя отворен един друг въпрос - дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието, като е наредил редица уволнения на ключови фигури в разследването срещу него. Формулировката на Мълър е, че събраните доказателства не доказват, че президентът е извършил такова престъпление, но и не се твърди, че той не е извършил такова.

Тази липса на отговор продължава да дава надежда на демократите и подсили желанието им за разсекретяване на пълния доклад. В своя доклад, базиран на разследването на Мълър, главният прокурор Уилям Бар заключи, че докладът не посочва никакво деяние, което би могло да предизвика съдебно преследване по обвинение във възпрепятстване на правосъдието. Един от уволнените в процеса на разледването срещу Тръмп през 2017 г. беше шефът на ФБР Джеймс Коми.

събраните доказателства не доказват, че президентът е извършил такова престъпление, но и не се твърди, че той не е извършил такова

В доклада на Мълър има и важно заключение по отношение на наместа на Русия в изборите през 2016 г. Прокурорът твърди, че руснаците са водили кампания в социалните мрежи с цел дезинформация и всяване на разделениея сред избирателите. Според Мълър руснаци стоят и зад хакерската атака на сървъри на демократите и изборния щаб на Хилари Клинтън, които са довели до разпространяване на злепоставяща информация за главния опонент на Тръмп през 2016 г.

Какви бяха последвалите реакции?

Голямото очакване на новините от разследването на Мълър доведоха до реакции на радост и разочарование сред републиканци и демократи.

След необичайно дълго продължило мълчание Доналд Тръмп коментира по следния начин в Туитър: „Няма заговор. Няма възпрепятстване. Пълно и тотално оправдаване. Пазете Америка велика“.

Руснаците са водили кампания в социалните мрежи с цел дезинформация и всяване на разделения сред избирателите

Високопоставените републиканци в Когреса също привестваха новината. Един от лидерите им в Камарата на представителите Стив Скализ коментира, че заключенията са разкрили нещо, което всички са знаели от самото начало – че не е имало заговор. Лидерът на Сената Мич Маконъл благодари на главния прокурор Бар и специалния прокурор Мълър за действията им, като приветства възможността за публикуването на пълния доклад от разследването.

От своя страна демократите не останаха доволни от доклада на главния прокурор Бар и призоваха за публикуването на пълния текст от работата на Мълър. Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че публикуваната от Бар информация дава някои отговори, но повдига също толкова въпроси. Лидерът на партията в Сената Чък Шумър пък заяви, че е задължително Бар да направи публичен текста по разследването на Мълър, както и този текст да не попада предварително в ръцете на представители на Белия дом.

Бившият шеф на ФБР Джеймс Коми написа в Тиутър собствен коментар на ситуацията: „Толкова много въпроси“.

Американските граждани също са на двата полюса след новината за заключенията от доклада. От реакции, събрани от "Ройтерс", се вижда радостта на републиканците от доклада. „Колко пъти Тръмп каза: „Няма заговор“ – и се оказа прав. Те казаха, че президентът лъже, но неговите врагове лъжеха за това от самото начало“, заявява избирател, подкрепил Тръмп през 2016 г.

„Не вярвам на Уилям Бар за това, което заявява за разкритията от доклада. Искам сам да видя какво пише в него, искам пълния доклад.“, заявява демократът от Южна Каролина Сам Скардон.

Според анализатори, цитирани от "Ройтерс", докладът ще сложи край на спекулациите по отношение на възможен импийчмънт на Тръмп. Краят на разследването на Мълър пък, на свой ред, не е краят на разследванията и на заведените дела срещу хора, които са били част от обкръжението на президента. Към момента няколко парламентарни комисии провеждат различни разследвания, като такива са провеждани и от щатски прокурори.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG