Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът разгледа делото „Каменаров“: съдбата на шефа на БНТ – ясна до месец


По време на едно от предишните заседания на СГС Каменаров се оказа едновременно в болничен и в командировка в Брюксел.
По време на едно от предишните заседания на СГС Каменаров се оказа едновременно в болничен и в командировка в Брюксел.

След поредица от отлагания в продължение на около година, Софийският градски съд (СГС) най-накрая успя да разгледа делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров за шофиране в нетрезво състояние.

Магистратите ще произнесат решението си след около месец, какъвто е препоръчителният срок. На първа инстанция Софийският районен съд (СРС) постанови през 2017 г. условна присъда от година и 3 месеца по обвинение, че на 23 юни 2016 г., около 3.50 часа, Каменаров е хванат да шофира с концентрация от 1.6 промила алкохол в кръвта.

В мотивите към решението си на първа инстанция съдия Марина Манолова записа, че според обясненията на подсъдимия положителната му алкохолна проба се дължи на режим за отслабване. Ставало въпрос за разтвор от билка „златен корен“, който той консумирал с чист етилов алкохол, за да стимулира метаболизма си.

Каменаров обжалва присъдата си пред СГС, който се явява последна инстанция по делото, ако потвърди решението на районния съд. При такъв развой той повече няма да може да ръководи БНТ. Причината е, че според чл. 59 от Закона за радиото и телевизията членовете на ръководствата на двете обществени медии не могат да са хора, осъдени за умишлени престъпления от общ характер. Забраната не прави разлика между условните и ефективните наказания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG