Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британският парламент поема контрола над Брекзит за ден


Тереза Мей отново получи ясен сигнал за загубата на доверие и авторитет от страна на британския парламент.
Тереза Мей отново получи ясен сигнал за загубата на доверие и авторитет от страна на британския парламент.

Британският парламент пое контрола върху процеса по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз за един ден, съобщи Ройтерс. Това решение ще позволи да се гласуват различни варианти на Брекзит, които могат да бъдат изцяло в противовес с действията на правителството до този момент. Преди вота министър-председателката Тереза Мей заяви, че отново не е събрала нужната подкрепа за предложението си за напускане на ЕС.

Поправката беше внесена от консерватора и съпартиец на Мей Оливър Летуин, а резултатът от 329 гласа „за“ срещу 302 „против“ се оказа по-категоричен от очаквания. Това е пореден знак за тоталната загуба на авторитет и контрол над депутати и министри от страна на Тереза Мей, коментира Ройтерс. Трима заместник-министри подадоха оставки преди вота и гласуваха в полза на изземването на контрола от страна на парламента.

В неделя министърът за Брекзит Стивън Баркли каза, че ако се стигне до това парламентът да изземе контрола над процеса, то е много вероятно това да доведе до предсрочни избори.

Въпреки резултата, Мей заяви, че правителството няма да бъде задължено да действа съобразно резултатите от гласуването на депутатите. Тя даде да се разбере, че няма да приеме решения, които коренно се различават от манифеста, с който тя се кандидатира за поста.

„Поправката преобръща баланса между демократичните ни институции и създава опасен, непредвидим прецедент за бъдещето“,заяви говорител от министерството, което отговаря за процеса по Брекзит. Той добави, че каквото и решение да бъде взето от парламента, то трябва да може да бъде договорено с ЕС.

Очаква се Мей да опита още веднъж гласуване за сделката си с ЕС, като най-вероятно това ще се случи в четвъртък, коментират още от Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG