Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трета оставка заради апартамент: Красимир Първанов напуска зам.-министерския пост в енергетиката


Красимир Първанов.
Красимир Първанов.

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка, съобщи пресцентърът на министерството. Той е депозирал молбата си за оставката тази сутрин в Министерския съвет.

Вчера сайтът „Биволъ“ съобщи за трима високопоставени участници в изпълнителната и съдебна власт, както и регулаторите, които фигурират в справки на Имотния регистър като клиенти на „Артекс“, придобили апартаменти по непазарни цени. Единият от тях бе именно Красимир Първанов, а освен него бяха посочени и имената на бившия шеф на комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков и Гергана Мутафова от ВСС.

През миналата седмица пък стана ясно, че висши функционери на ГЕРБ са закупили апартаменти на много по-ниски от пазарните цени. Двама от тях – министърът на правосъдието Цецка Цачева и зам.-министърът на спорта Ваня Колева вече депозираха своите оставки. Другите двама са зам.-председателят на партията Цветан Цветанов и бившият министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов.

Апартаментът на Първанов е най-евтиният до този момент. Той е придобит на 28.09.2018 апартамент от 149,56 кв.м. заедно с два гаража – от 18,9 кв.м. и от 31,17 кв.м. за 240 312,47 лв. или само за 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. “Тинтява”, където е и единият от апартаментите, закупени от Вежди Рашидов.

Красимир Първанов е бивш шеф на НЕК, а името му се свързва със загубата на арбитражното дело, заради което което България бе осъдена да плати 1,2 милиарда лева за АЕЦ „Белене“. Първанов бе номинация на „Обединени патриоти“, като четири работодателски организации се обявиха против назначаването му за зам.-министър. Тогава Валери Симеонов настоя за назначението, а премиерът Бойко Борисов го подписа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG