Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Артекс", ГЕРБ и апартаментите. Всичко, което трябва да знаем


Сграда "Летера" в столичния квартал "Изток".
Сграда "Летера" в столичния квартал "Изток".

Един въпрос обикаля страната в последните дни: какво може да накара една фирма да продаде свои апартаменти на много по-ниска от реалната им цена? Става дума за "Артекс" - компанията, която се прочу с две постижения: че е продала по-евтини апартаменти на политици от ГЕРБ и че година по-рано ГЕРБ е внесъл промени в закон, позволил на "Артекс" да строи небостъргач в София.

Политиците са заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на парламентарната комисия по култура и бивш ресорен министър Вежди Рашидов и заместник-министърът на спорта Ваня Колева. По-късно стана ясно, че заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, бившият шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков и Гергана Мутафова от ВСС също са получили апартаменти на преференциални цени от "Артекс".

Обобщаваме цялата история дотук.

ВИП апартамент с ВИП асансьор

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил през 2018 г. с апартамент с площ 240 кв.м. Имотът заема целия последен етаж на сградата „Летера“ и разполага с частен асансьор, който води до частен гараж, разкри съвместно разследване на Свободна Европа и организацията Антикорупционен фонд.

Сделката е на стойност 386 654 лева или 627 евро на кв. м. Такава е данъчната оценка на имота. Според представители на фирма „Артекс“ пазарните цени за апартаменти в сградата на годината за 2017 г. започват от 2600 евро на кв. м. и достигат до 3500 евро за кв. м. Т.е. зам.-председателят на ГЕРБ се е сдобил с апартамента си на цена с около 2000 евро на кв. м. по-ниска от пазарната.

Цветанов е финанирал сделката като е прехвърлил два други свои имота на строителната фирма и е доплатил 100 000 лв.

Скандалът с апартаментите на властта в 1 минута
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Веднага след като са прехвърлени на „Артекс“, двата стари апартамента на Цветанов са продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков за 470 000 лв. - цена, по-висока от тази, за която Цветанов се сдобива с новия си апартамент.

Преди да купи апартамента от „Артекс”, Цветанов е изпратил писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което иска от нея да направи проверка на небостъргача и да му докладва резултатите, съобщи „Биволъ“. Четири дни по-късно той сключва сделката с за апартамента в сградата „Летера“.

От „Артекс“ заявиха в позиция, че ще съдействат на разследващите и че „нямат нужда от политически тласък, за да правят бизнес“.

В коментар по случая Цветанов заяви, че всичко е станало по законен начин и той не вижда нищо нередно в сделката за неговия апартамент. По-късно той подаде оставка като депутат, но остана зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията.

Междувременно прокуратурата започна проверка на случая след сигнал, получен от гражданско движение БОЕЦ и от Антикорупционния фонд.

Роднини, съпартийци, съседи

Заместник-министърката на спорта Ваня Колева и кумица на шефа на Цветан Цветанов също има имот в луксозната сграда „Летера“. Също като Цветанов, Колева е получила преференциална цена от фирмата строител. Колева се е сдобила с апартамент от 231 кв. м., както и с гараж от 24.5 кв. м. Тя е платила 665 000 лева за имота, които е получила като кредит от ДСК. Т.е. цената за нея е била около 1340 евро на кв. м.

Министърката на правосъдието Цецка Цачева е придобила заедно със сестра си апартамент от 198 кв.м. при цена от 670 евро на кв.м. в сграда, различна от тази, в която е апартаментът на Цветанов, но в същия квартал и на същата фирма, стана ясно след разследване на сайта "Биволъ". Цачева заяви, че не е извършила нарушения.

Фирма на Вежди Рашидов е платила 856 евро на кв.м. за апартамент от 116 кв. м. в същата сграда.

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов е купил апартамент от „Артекс“ на ул. „Тинтява“, където е и единият от апартаментите, закупени от Вежди Рашидов.. Имотът му е най-евтиният до този момент – за 616 евро на кв. м.

Други двама, придобили апартаменти от "Артекс" по непазарни цени, са бившият шеф на КРС Веселин Божков (682 евро на кв.м.) и членът на Висшия съдебен съвет Гергана Мутафова (1147 евро на кв. м., в същата сграда, в която е купила апартамента си Цецка Цачева). Тя е бивш районен прокурор на Пловдив и е предложена за член на ВСС от Цветан Цветанов.

Цецка Цачева, Ваня Колева и Красимир Първанов подадоха оставки.

Законът, който позволи на „Артекс“ да осъществи знаков проект

През януари 2017 г. Народното събрание приема поправки в Закона устройство на територията (ЗУТ). Поправките са внесени между първо и второ четене на закона от депутати от групата на ГЕРБ.

Благодарение на тези промени, фирма „Артекс“ успява да реализира проект за 34-етажния небостъргач в квартал „Лозенец“, наречен „Златен век“, който в момента още се строи.

Към онзи момент (2017 г.) проектът за 34-етажна сграда е получил разрешително за строеж преди цели десет години от тогавашния главен архитект на София Петър Диков.

В момента, когато „Артекс“ започват строителството според Закона за устройство на територията, строителните разрешителни важат за 5 години, но се презаверяват за още толкова, ако строежът реално започне. Така през 2012 г. разрешението за строеж е презаверено от Петър Диков в качеството му на главен архитект за срок от още 5 години.

По закон това е последното възможно удължаване на срока и строителните дейности трябва да приключат до края на 2017 г., т.е. сградата да е взела Акт 14. Тогава обаче строежът още не е започнал.

Според поправката в ЗУТ, приета на 21 януари 2017 г., строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не пет, както до онзи момент.

Текстовете влизат в сила през февруари същата година - т. е. 7 години след формалното откриване на строителната площадка на „Златен век“ на "Артекс" и 10 години след издаването на разрешението за строеж. Така фирмата може да построи сградата без да плати такса в размер на 260 000 лв. за презаверяване на разрешителното.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG