Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ще провери новата имотна сделка на Цветанов


Цветан Цветанов в Народното събрание.
Цветан Цветанов в Народното събрание.

Прокуратурата ще провери новата имотна сделка на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщи в сряда Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.

„Обичайно се изискват документи, информация от Агенцията по вписванията, снемат се обяснения от продавачи, купувачи, прави се експертна справка за пазарната стойност на определен имот и се взема решение дали има извършено престъпление“, коментира тя.

По думите на Арнаудова, ако и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) също е сезирана по случая, вероятно тя ще извърши проверката, а „решаващото действие ще бъде на прокуратурата“.

По-рано от гражданското движение БОЕЦ съобщиха, че са изпратили сигнали за сделката до Върховната касационна прокуратура (ВКП), КПКОНПИ и ДАНС. Сигнал до компетентните органи по казуса ще изпратят и от организацията „Антикорупционен фонд“, с която Свободна Европа направи съвместно разследване как Цветанов е придобил луксозен апартамент с частен ВИП асансьор на преференциална цена.

Както стана известно, през юни 2018 г. зам.-председателят на ГЕРБ и съпругата му Десислава са сключили договор за замяна със строителната фирма „Артекс“ – срещу два стари апартамена, две паркоместа на ул. „Елемаг“ и доплащане от 100 000 лв. семейството получава чисто ново луксозно жилище. То е с площ от 240 квадратни метра, предверие и частен ВИП асансьор с площ от 33.4 квадратни метра и се намира в новопостроената сграда „Летера“ на ул. „Латинка“ в квартал “Изток” в София.

Оценката на заменените апартаменти и паркоместа е 287 438 лв. Разликата в данъчните оценки е около 100 000 лв., колкото е и извършеното според нотариалния акт доплащане от Цветанови. Всички данъци и такси по сделката са изчислени въз основа на данъчната оценка на по-скъпия имот – 386 654.40 лв.

Разследването на Свободна Европа и „Антикорупционен фонд“ установи, че данъчната оценка сериозно се разминава с пазарната цена на придобития от семейството имот. По официални данни на „Артекс“ квадратният метър в сградите на фирмата в този район достига цени до 2640 евро с ДДС. Ако тази стойност беше приложена по сделката на Цветанови, те би трябвало да дължат доплащане на строителя от порядъка на 360 000 евро. При това без в нея да влиза частният ВИП асансьор, който пак по информация от „Артекс“, представлява рядко срещана екстра.

„Изложеното поражда сериозни съмнения дали цената, респективно доплащането, посочени в нотариалния акт за замяна, са реални. Ако това не е действителната цена и сем. Цветанови са доплатили по-голяма сума, то страните по сделката са нарушили чл. 25 ал. 9 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, като са подали пред нотариуса декларация с невярно съдържание относно размера на действително уговореното плащане по сделката. Освен това, в този случай, страната, придобиваща имущество на по-висока стойност (сем. Цветанови), би се оказало, че е платила местен данък и такса за вписване върху значително по-ниска от пазарната цена, като по този начин би бил ощетен бюджетът на Общината и бюджетът на Агенция по вписванията”, посочват от „Антикорупционен фонд“.

Ако посочената в нотариалния акт цена се окаже действително платената по сделката, от организацията допълват, че възникват съмнения за нарушение на етичните стандарти на народните представители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG