Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Цветан Цветанов се сдоби с нов луксозен апартамент на преференциална цена


Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Нов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, е новата придобивка на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Този път колекцията му от недвижими имоти, освен с жилище, се обогатява и с „ВИП асансьор“, който отвежда шефа на ПГ на ГЕРБ и семейството му от личния им гараж в сградата директно в дома им.

Цветанов се е сдобил с новия апартамент през изминалата 2018 г., като е прехвърлил на фирмата-строител на луксозния имот два от своите стари апартаменти. И макар на практика имотите му да са намалели с един, имуществото на председателя на ПГ на ГЕРБ се е увеличило значително. Сделката поражда редица въпроси, като най-смущаващият от тях е, как квадратният метър в лускозната сграда излиза на семейство Цветанови едва 627 евро, при положение, че цените там започват от 2600 евро на кв. м.

Свободна Европа отправи писмено този въпрос към лидера на ГЕРБ в НС, но не получи отговор. За сметка на това се потвърди автентичността на документите, с които медията разполага.

Да живееш в „сграда на годината“

Апартаментът на Цветанов се намира в наградената през 2017 г. „Сграда на годината". Това е кооперация на фирма „Артекс“ на име „Летера“, известна още като „Къщата на бувките“.Зданието се намира в столичния квартал "Изток", на улица „Латинка“.

Апартаментът е разположен на последния, шести етаж и заема площ от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и преддверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта, според нотариалния акт, също е собственост на Цветанови. Така новата недвижима собственост на заместник-председателя на ГЕРБ се оказва с обща площ от малко над 315 кв. м.

За да се сдобие с апартамента в лускозната сграда, Цветанов разменя с „Артекс“ две от старите си жилища на улица „Елемаг“ в кв. „Изток“, като приписва на фирмата 190 кв. м. жилищна площ и две паркоместа. Освен това бившият вътрешен министър доплаща 100 000 лева на строителната фирма.

Цена като за Цветанов: 630 евро на кв. м.

Замяната е извършена на стойността на данъчната оценка на новия имот, която е 386 654 лева (в тази сума влизат двата стари апартамента с паркоместа и доплатените от Цветанов 100 000 лева). Изчисленията показват, че по документи новият имот е с цена 1227 лева на кв. м.

Тъй като цените на новото строителство в столицата се изчисляват в евро, това на практика озачава, че като за Цветанов цената на кв. м. е излязла около 630 евро.

Данъчната оценка съществено се различава от пазарната цена на подобни имоти, констатират експертите на гражданската организация „Антикорупционен фонд“, с които Свободна Европа работи заедно за установяване на фактите.

В подкрепа на този извод са и медийни твърдения на директора на "Артекс" Весела Мирянова, която заявява, че имотите им се продават на цени, достигащи до 3000 евро за кв. м. Което означава, че цената, която семейството на заместник-председателя на ГЕРБ е постигнало е с 2400 евро по-малко от обичайните.

Потърсен за коментар във връзка с пазара на недвижими имоти, представител на отдел „Продажби“ в „Артекс“ обясни пред Свободна Европа, че цените в последните години бележат ръст и сумата за квадрат може да достигне до 3500 евро. Той посочи като пример сградите им в "Лозенец", "Изток" и "Изгрев", които дори не предлагат частен асансьор - екстра, която покачва цената на имота и освен това е много рядко срещана.

Експерт от Антикорупционния фонд, който също се свърза с отдел „Продажби“ на "Артекс", за да попита за имоти на цени от около 600 евро на квадрат, предизвиква откровено недоумение сред продавачите. По тяхна информация цените на апартаменти от високите етажи на сграда „Летера“ през миналата година са достигали 2640 евро на кв. м. с включен ДДС.

Ако в "Артекс" са казали истината, това означава, че апартаментът на Цветанов би трябвало да струва минумум 831 600 евро (или 1 626 468 лева). Но тъй като имотът на бившия вътрешен министър е излязъл под скромните 400 000 лева, това означава разлика от цели 1 200 000 лева.

Юрист: Пазарната цена на подобни луксозни имоти е значително по-висока

„Пазарната цена на подобни луксозни имоти е значително по-висока от данъчната им оценка“. Това коментира пред Свободна Европа юристът на „Антикорупционния фонд“ Лора Георгиева. По думите й в конкретния случай, ако тези около 387 000 лева (платени от Цветанов чрез замяна на жилища плюс доплащане) е наистина цената на придобиване в недвижимото имущество в сграда „Летера“, възникват сериозни съмнения за нарушение на етичните норми. В общи линии вариантите след сделката са два: Цветан Цветанов, плащайки малко над 600 евро на квадрат за имот в лускозна сграда, чийто квадратен метър може да достигне до 3000 евро, или е получил „подарък“ от фирмата или е платил много по-голяма сума.

Антикорупционният фонд за новия апартамент на Цветанов
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

В първия случай биха били нарушени етичните норми от правилника на НС, съгласно които народният депутат не би трябвало да „допуска да бъде поставен във финансова зависимост или друга обвързаност с физически или юридически лица“, както и не може да получава подаръци над 1/10 от месечната си заплата.

Във втория случай страните по сделката биха нарушили чл. 25, ал 9. от Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД), според който при изповядване на сделката страните декларират пред нотариуса, че записаната в нотариалния акт цена е реалната цена по сделката.

Категорично можем да кажем, че при размяна на подобни имоти, основана на обичайните им пазарни цени, разликата за доплащане би трябвало да бъде значително по-висока, коментира пред Свободна Европа експертът на Анктикоруционния фонд Николай Стайков.

XS
SM
MD
LG