Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп след доклада на Мълър: Извършилите зли неща трябва да си платят


Президентът на САЩ Доналд Тръмп.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че неговите политически врагове, извършили “зли неща”, трябва да платят за “измяната”. Думите му са коментар на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър.

От резюмето на документа стана ясно, че няма доказателства американски представител от кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп съзнателно да е заговорничил с Русия. Обект на доклада беше и въпросът дали Тръмп е опитал да възпрепятства правосъдието. До ясно заключение по тази тема обаче не се е стигнало.

“Има хора, които направиха много лоши неща, бих казал извършиха дори държавна измяна”, коментира Тръмп пред журналисти в Белия дом, но не спомена нито имена, нито конкретни действия.

Шестима демократи в долната камара на Конгреса на САЩ призоваха целият доклад да бъде оповестен до 2 април. Никой извън министерството на правосъдието не го е виждал. Оттам не казаха дали ще публикуват целия текст, но обявиха, че всичко ще бъде “възможно най-прозрачно”.

Белият дом и демократите не са на едно мнение за изводите от доклада, което допълнително би покачило напрежението преди президентските избори, планирани за ноември 2020 г. При представянето на заключенията от разследването, главният прокурор Уилям Бар каза, че “този доклад не заключава, че президентът е извършил престъпление, но не го и оневинява.”

Официално Русия използва резюмето от доклада, за да потвърди отново, че не се е месила в президентските избори в САЩ, въпреки препратките на главния прокурор към “вмешателство в изборите от страна на правителството на президента Владимир Путин.”

Във вторник американският президент Тръмп коментира, че от прокурор Уилям Бар зависи дали докладът на Мълър ще стане публичен. Бар от своя страна коментира, че разследването “констатира две основни усилия от руска страна за намеса в изборите през 2016 г., включващи опити за насаждане на разделение чрез дезинформация в социалните медии, както и хакерски действия за събиране и разпространяване на информация, която да влия на изборите”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG