Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът одобри директивата за авторското право


Гласуване на депутатите от ЕП, 26 март 2019 г.
Гласуване на депутатите от ЕП, 26 март 2019 г.

Европейският парламент прие директивата за авторското право, която задължава сайтовете да плащат на медиите за твърде обширни цитати. На пленарно заседание в Страсбург текстовете бяха приети с 348 гласа „за“, 274 „против“ и 36 „въздържал се“.

Промените бяха оспорвани от привържениците на по-голяма свободата в интернет и приветствани от хората на изкуството. Европейската комисия инициира промените преди 2 години, като се обяви в защита на творческата индустрия, предоставяща 11.65 милиона работни места и представляваща 6.8% от икономиката на ЕС.

Приетите текстове засягат включително гиганти като "Гугъл" и "Фейсбук", които би трябвало да филтрират публикации, представляващи защитено съдържание. Това обуславя и реакцията на двете компании, според които Директивата е посегателство срещу свободата в интернет.

На другия полюс са оценките на хората на изкуството, според които текстовете защитават тяхното право на приходи от творбите им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG