Връзки за достъпност

Извънредни новини

Затишие пред буря. Накъде след доклада за руската намеса?


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът Доналд Тръмп вече обяви победа над политическите си опоненти и хората, “извършили злини” и предизвикали разследването на връзки между предизборния му щаб и Русия. Според доклада на специалния прокурор Робърт Мълър нито Тръмп, нито хората наоколо са имали общо с Москва. Цялото съдържание на документа обаче все още се пази в тайна.

“Едва ли самата администрация на Тръмп ще остави въпроса да утихне и вероятно ще започне да разследва защо изобщо се е стигнало дотук”, коментира за Свободна Европа д-р Бил Силкок, журналист и преподавател в Аризонския държавен университет. За момента единствено Министерството на правосъдието има достъп до целия доклад за руската намеса в президентските избори. Очаква се до седмица текстът да стане публичен.

Бил Силкок е автор на книги, журналист и преподавател
Бил Силкок е автор на книги, журналист и преподавател

Въпросът не е приключил

Двата политически лагера в Капитолия вече се настройват за реалността след доклада и темата, която диктуваше публичния дебат в продължение на месеци. Според Силкок хората са останали изненадани от заключенията на прокурора, защото медиите вече са създали други очаквания.

“Този въпрос доминира от месеци насам. Няма измъкване. Разбира се, повдигнаха се много важни въпроси, които трябваше да стигнат до аудиторията. Сега отново има настроения и от двете страни на барикадата. Едните ще искат да се провери дали всичко около разследването е наред, а гласувалите за Тръмп ще говорят за лов на вещици и пристрастни медии”.

Републиканци и демократи не са на едно мнение за изводите от доклада, а до следващите избори остава малко повече от година. Въпросът за руската намеса в изборите през 2016 година не е приключил напълно. Много демократи определиха резюмето на разследването като “неадекватно”. Главният прокурор Уилям Бар коментира, че “този доклад не заключава, че президентът е извършил престъпление, но не го и оневинява.”

Америка е готова да си отдъхне

Силкок смята, че “Америка вече е готова да си каже: “добре, тази история приключи, да продължаваме напред”. Той обяснява това с доверието, което хората имат към Мълър и останали, провели разследването.

През последните месеци дори развлекателните програми по американските телевизии прекъсваха, за да дадат място на новините, свързани с разследването. Силкок коментира, че умерените - тези, които са “някъде посредата”, вече си отдъхват и искат да преминат на друг важен въпрос - здравеопазване, Северна Корея или инфраструктурата в САЩ. “Публиката е уморена от всичко това. Донякъде си личи и по въпросите, които журналистите задават. Като че ли и те вече искат тази история да приключи веднъж завинаги. Ако Тръмп е достатъчно находчив, също би преминал на друг важен проблем за решаване”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG