Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разрешителното на строящия се от "Артекс" небостъргач "Златен век" не е презаверявано


Изграждащият се и в момента небостъргач "Златен век" в София.
Изграждащият се и в момента небостъргач "Златен век" в София.

Разрешителното на строящия се в столичния кв. „Лозенец“ небостъргач „Златен век“ не е презаверявано, а това е можело да се случи до ноември миналата година, обяви главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от бТВ.

От думите му стана ясно, че той не знае по кои правила строежът на сградата продължава и в момента. Според Здравков единствено ДНСК може да се произнесе по този въпрос и ако част от сградата се окаже незаконна, тя трябва да бъде премахната.

„В тази сграда според издадените разрешителни не би трябвало да има жилища. Тя е административна и обектите вътре са описани като ателиета. Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци“, коментира още главният архитект на София.

Здравков потвърди, че е получавал есемеси от собствениците на „Артекс“ – семейство Мирянови, с които те са опитвали да му упражняват натиск. Отказа обаче да покаже съобщенията, уточнявайки, че това не е единственият случай, в който върхну него е имало опити за влияние.

Както Свободна Европа вече писа, въпросният проект на „Артекс“ се оказа основен сюжет в развихрилия се скандал с продажба на луксозни апартаменти на преференциални цени на висши представители на ГЕРБ от строителната компания. Именно управляващата партия прокарва през 2017 г. поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), даващи възможност строежът на 34-етажния небостъргач да продължи.

В момента, в който „Артекс“ започва строителството, според ЗУТ строителните разрешителни важат за 5 години, но се презаверяват за още толкова, ако строежът реално започне. Така през 2012 г. разрешението за строеж е презаверено от тогавашния главен архитект на София Петър Диков за срок от още 5 години. Неговият акт е на базата на протокол за откриване на строителна площадка от януари 2010 г. По закон това е последното възможно удължаване на срока и строителните дейности в края на 2017 г. трябва да приключат, за да се получи Акт 14. Към онзи момент обаче същинският строеж още не е започнал.

Така се стига до 21 януари 2017 г., когато Народното събрание приема поправка на Закона за устройтсво на територията, според която строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не 5, както до онзи момент. Текстовете влизат в сила през февруари същата година - т. е. 7 години след формалното откриване на строителната площадка на „Златен век“ на "Артекс" и 10 години след издаването на разрешението за строеж.

Към днешна дата нито главният архитект на София, нито Столичната община, нито Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обаче не могат да кажат дали проектът се изпълнява законно.

Случаят стана още по-заплетен, след като вносителят на законовите промени, заради които зданието продължава да се строи – депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, каза, че „законът няма ретроактивно действие“. „В закона никъде не е казано, че той важи с някаква задна дата“, твърди народният представител.

Основание за новото разрешително с 10-годишен срок през 2017 г. обаче е дадено именно от този текст и от писмо на зам.-регионалния министър Валентин Йовев, според което трябва да се приложат новите текстове от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

В момента ДНСК прави проверка по случая, започнала на 21 март – денят, в който Свободна Европа публикува разследването си за законовата поправка. Засега обаче нито една институция не е обяснила защо е започната нова проверка при положение, че няма настъпила промяна в обстоятелствата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG