Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британският парламент отхвърли всички алтернативи за Брекзит


Тереза Мей
Тереза Мей

Парламентът в Лондон отхвърли и осемте варианта за напускане на ЕС, предаде Ройтерс. Осемте предложения бяха внесени от премиера Тереза Мей и покриваха всички възможни подходи към Брекзит – от провеждане на втори референдум до напускане на ЕС без сделка.

Мей не застана зад нито един от вариантите.

Единственото решение, което беше прието, засяга датата, на която Обединеното кралство би следвало да излезе от ЕС: ако все така няма одобрена сделка, това ще стане на 12 април, а ако има, то датата е 22 май. Ново гласуване по предложенията на Мей се очаква до края на седмицата.

Гласуването показва, че британските депутати най-категорично отхвърлят хипотезата за излизане от ЕС, съчетано с оставане в Европейската икономическа зона (ЕЕА) и повторно кандидатстване за Асоциацията за европейска свободна търговия (EFTA). За сметка на това са почти изравнени гласовете в полза на варианта, при който Обединеното кралство излиза от ЕС, но преговаря за безсрочен и всеобхватен митнически съюз ЕС – Великобритания.

По-рано Тереза Мей обяви, че е готова да се оттегли от поста министър-председател, ако депутатите в Камарата на общините подкрепят договореното от нея споразумение за излизане на Великобритания от ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG