Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фейсбук забранява белия национализъм, ще го третира като расизъм


Досега фейсбук третираше белия национализъм като реч на омразата.
Досега фейсбук третираше белия национализъм като реч на омразата.

Фейсбук ще премахва профили и съобщения, в които се възхваляват, подкрепят и разпространяват идеите на белия национализъм и сепаратизъм. Политиката ще влезе в сила следващата седмица и ще бъде валидна включително и за инстаграм, съобщиха от компанията.

Най-голямата социална мрежа и досега забраняваше публикуването на съдържание, възхваляващо белия национализъм, но го правеше в рамките на схващането му като „реч на омразата“. Сега за първи път компанията обявява тези идеи за расистки и заявява, че ще ги премахва от платформата си именно като такива.

Решението беше приветствано от Нова Зеландия, където по-рано този месец беше извършено нападение, отнело живота на 50 души, но предавано пряко във фейсбук.

В последните месеци социалните мрежи са под обществен натиск, изискващ премахването на неонацистко съдържание, както и на публикации, с които се разпространяват фалшиви новини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG