Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фейсбук забранява белия национализъм, ще го третира като расизъм


Досега фейсбук третираше белия национализъм като реч на омразата.

Фейсбук ще премахва профили и съобщения, в които се възхваляват, подкрепят и разпространяват идеите на белия национализъм и сепаратизъм. Политиката ще влезе в сила следващата седмица и ще бъде валидна включително и за инстаграм, съобщиха от компанията.

Най-голямата социална мрежа и досега забраняваше публикуването на съдържание, възхваляващо белия национализъм, но го правеше в рамките на схващането му като „реч на омразата“. Сега за първи път компанията обявява тези идеи за расистки и заявява, че ще ги премахва от платформата си именно като такива.

Решението беше приветствано от Нова Зеландия, където по-рано този месец беше извършено нападение, отнело живота на 50 души, но предавано пряко във фейсбук.

В последните месеци социалните мрежи са под обществен натиск, изискващ премахването на неонацистко съдържание, както и на публикации, с които се разпространяват фалшиви новини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG