Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опасни дефекти, много писма и нищо. Предизвестената трагедия край Своге


25 август 2018 г. Загиналите са 20 души.
25 август 2018 г. Загиналите са 20 души.

Продължителна кореспонденция между институциите не е довела до ремонт на пътния участък край Своге, където на 25 август 2018 г. при катастрофа загинаха 20 души. Общината е сигнализирала за дефекти и за това, че пътят е опасен и има риск за живота на хората. Нищо обаче не е последвало.

Това разкриват десетки писма на кмета на Своге Емил Иванов, изпратени до институциите. Документите са получени от гражданско движение "Боец" след искане по Закона за достъп до обществена информация. Кореспонденцията между общината и няколко министерства е започнала месеци преди инцидента.

Хронологията

Целият път Мездра - Ребърково - Елисейна - Своге - Нови Искър, е дълъг 82 км. Ремонтиран е от сдружение “Трейс Своге” на няколко етапа. Готовият пътен участък е приет на 27 декември 2016 г. без забележки от държавна комисия, назначена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Някои дефекти бяха малки, други сериозни."

Два месеца по-късно община Своге свиква комисия, която обхожда целия 45-километров участък, който попада на територията на общината. Установени са 76 места с различни дефекти, които са подробно описани и фотографирани. "Някои дефекти бяха малки, други сериозни. Ремонтът се изпълняваше на няколко етапа. На места пътят вече беше в експлоатация, а на други още се работеше", каза за Свободна Европа зам.-кметът по транспорта на община Своге Валентин Михайлов.

Сигналът е изпратен до няколко институции - Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта. Общината алармира, че пътят е опасен и представлява риск за живота на хората. Държавата не реагира. Общината продължава да изпраща писма.

Все пак идва един отговор. Регионалното министерство информира, че е наредено на фирмата изпълнител да ремонтира проблемните участъци. Това обаче отново не се случва.

Протоколът, с който АПИ предписва незабавен ремонт
Протоколът, с който АПИ предписва незабавен ремонт

През юни 2017 г. АПИ изисква МВР и общината да изпратят свои представители и да направят оглед след многобройните сигнали. В протокол от 20 юни 2017 г. се описват дефектите, а в същия документ подробно са отбелязани и дефектите на мястото, на което година и половина по-късно смъртта си намират 20 души - износен асфалт, лош вираж на завоя и проблем с мантинелата, потвърди пред Свободна Европа зам.-кметът Валентин Михайлов. Тогава е изготвено предписание за “незабавен ремонт”. Тук сюжетът се повтаря - реакция няма, а общината продължава да изпраща сигнали.

През февруари 2018 г. кметът на Своге Емил Иванов изпраща писмо и до премиера Бойко Борисов - отново с констатациите за опасния път.

Писмото от кмета на Своге до премиера
Писмото от кмета на Своге до премиера

След катастрофата

Констатираните нередности остават само на хартия. Нито една институция не реагира. Така идва 25 август 2018 г. Тогава автобус с туристи, пътуващ до манастира Седемте престола, излиза от пътя и пропада от високо върху бетонна площадка. Загиват 20 души. След катастрофата са освободени трима министри - Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев.

„Към никого няма да има нито закрила, нито пощада", са думите на премиера Бойко Борисов след катастрофата.

По това време обаче вече е късно.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG