Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел към Румъния: Не пречете на Кьовеши да се състезава за европейски главен прокурор


Лаура Кьовеши.
Лаура Кьовеши.

Лаура Кьовеши трябва да може да участва безпрепятствено в процедурата по избор на европейски главен прокурор. За това призова Европейската комисия в петък след като по-рано стана ясно, че Кьовеши е получила забрана да напуска Румъния за 60 дни и да говори пред медиите за повдигнатите й обвинения за злоупотреба с власт и приемане на подкуп от Румънската следствена агенция.

„Всички кандидати за европейски главен прокурор трябва да бъдат третирани справедливо по време на прцоеса по избор“, заяви говорителят на Евопейската комисия Маргаритис Схинас.

„Призоваваме румънското правителство и румънските власти да се съобразяват с принципа за сътрудничество, заложен в договора [за ЕС] включително и що се отнася до процедурата за избор на европейски главен прокурор.“

Лаура Кьовеши е кандидатът на Европейския парламент за новия пост на европейски главен прокурор. Съветът на ЕС предпочете французина Жан-Франсоа Бонер. В момента се провеждат неофициални преговори между двете институции, които трябва да определят кой ще е първият главен прокурор на ЕС.

Малко след като стана ясно, че Кьовеши е кандидат за поста, Румънската следствена агенция започна разследване срещу нея за злоупотреба със служебно положение и приемане на подкуп. Тя отрича обвиненията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG