Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кьовеши със забрана да напуска Румъния и да говори пред медиите


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Водещата кандидатка за главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши е получила забрана да напуска Румъния за 60 дни и да говори пред медиите за повдигнатите й обвинения за злоупотреба с власт и приемане на подкуп от Румънската следствена агенция.

В четвъртък тя се яви на на трето изслушване в агенцията. Разпитът продължи 6 часа. Според АФП тя е получила обвинение в подкуп, но няма потвърждение от съда. Кьовеши отхвърля обвиненията и нарича лъжливи свидетелските показания, по които е образувано производството.

След края на разпита Кьовеши съобщи на журналистите, че е получила забрана да говори пред медиите за повдигнатото й обвинение.

„Това е мярка, чиято цел е да ми затвори устата. Да сплаши всички нас в съдебната система, които си вършим работата“, каза Кьовеши.

"Предполагам, че някои хора са толкова отчаяни, че аз мога да получа поста (на европейски главен прокурор – б.р.) и затова ми забраняват да говоря пред медиите“.

Лаура Кьовеши е кандидатът на Европейския парламент за новия пост на европейски главен прокурор. Съветът на ЕС предпочете французина Жан-Франсоа Бонер. В момента се провеждат неофициални преговори между двете институции, които трябва да определят кой ще е първият главен прокурор на ЕС.

Кьовеши бе начело на румънската Дирекция Антикорупция (DNA) до миналата година, когато социалистическо правителство успя да я отстрани. Управляващите в Румъния предприеха редица мерки, които са определяни като отстъпление от постигнатото в съдебната реформа и борбата с корупцията.

В четвъртък президентът Клаус Йоханис свика референдум по темата, който ще се проведе заедно с изборите за Европейски парламент на 26 май. Управляващата партия се противопостави на провеждането на референдума.

В последния месец хиляди румънци протестираха след като правителството прие извънредна мярка, която ограничава независимостта на прокурорите. Това бе поредната от серията закононодателни промени, въведени от социалдемократите в Румъния, които предизвикаха въпроси от страна на ЕС относно върховенството на закона в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG