Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кьовеши е фаворит на ЕП за европейски главен прокурор


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши е фаворит на Европейския парламент за ръководител на европейската прокуратура. След като получи подкрепата на Комисията за контрол на бюджета в ЕП във вторник вечерта, в сряда тя беше подкрепена и от мнозинството членове на водещата комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

За Кьовеши гласуваха 26 членове на комиията, французинът Жан-Франсоа Бонер получи 22 гласа, а германицът Андрес Ритер беше подкрепен от един евродепутат. Вотът беше таен. От българските представители в комисията присъстваше само Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ), който е заместващ. Постоянните членове на комисията по правосъдие от България Сергей Станишев, Асим Адемов и Филиз Хюсменова отсъстваха.

Предстои председателят на Европарламента да получи доклади от двете комисии, които проведоха изслушването на кандидатите. Според източници на „Свободна Европа“ от ЕП в процедурата има много неясноти, защото не е записана в регламента за създаване на европейска прокуратура.

"Резултатът от гласуването в комисията по граждански свободи, заедно с препоръката на комисията по бюджетен контрол, която също подкрепи г-жа Кьовеши при гласуване във вторник, ще бъде изпратен на Председателския съвет на ЕП. Членовете на Председателския съвет (председател на ЕП и лидерите на политическите групи) ще вземат решение относно следващите стъпки на 7 март, преди преговорите със Съвета", се казва в официално съобщение на европарламента.

Ако пък бъде одобрена, ще се пристъпи към преговори със Съвета на ЕС. На тайно гласуване миналата седмица постоянните представители на 22-те държави членки, които участват в създаването на европейската прокуратура, избраха за свой водещ кандидат Жан-Франсоа Бонер. Не е ясно при какви условия ще протекат преговорите, но за да бъде назначен някой от кандидатите за европейски главен прокурор, той трябва да има подкрепата и на двете институции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG