Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕП гласува за европейски главен прокурор. Какво трябва да знаем?


Все още не е ясно дали един от кандидатите - Лаура Кьовеши - ще може да участва в изслушването, защото е призована на разпит в Букурещ по същото време.
Все още не е ясно дали един от кандидатите - Лаура Кьовеши - ще може да участва в изслушването, защото е призована на разпит в Букурещ по същото време.

Във вторник вечер евродепутатите от комисията по правосъдие щe гласуват за водещ кандидат на Европейския парламент за европейски главен прокурор.

Преди това кандидатите Жан-Франсоа Бонер от Франция, Лаура Кьовеши от Румъния и Андрес Ритер от Германия ще отговарят на въпросите на членовете на комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и по бюджетен контрол (CONT).

Часове преди това Лаура Кьовеши ще бъде разпитана в Румъния по разследване за приемане на подкуп и злоупотреба с правомощия. Според самата нея разпитът е насрочен тогава, за да й попречи да участва в изслушването.

Кои са кандидатите?

Първоначално Лаура Кьовеши беше сочена за фаворит за европейски главен прокурор, защото професионалната група по подбора, определила тримата финалисти, изрази най-голяма подкрепа именно за нея.

Кьовеши оглавяваше Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния в периода 2013 – 2018 г., когато беше отстранена от управляващите. Преди това тя е работила като главен прокурор на Румъния в продължение на шест години.

Кьовеши постига забележителни резултати в борбата с корупцията, отбелязват редица международни организции. Повигнати са обвинения на над 1000 души на публични длъжности всяка година включително 14 бивши министри, 39 депутати, четирима сенатори, един евродепутат и 237 кметове. В над 90% от случаите се е стигало до осъдителна присъда.

Фаворитът на Съвета на ЕС Жан-Франсоа Бонер също има дълъг стаж като прокурор на ръководни длъжности. През последните години той ръководи държавното обвинение в Руан и Реймс. Той има опит и в международното право, сочи биографичната му справка. Бонер работи като френски пратеник в Германия, където следи за изпълнението на актове на френски съдилища.

Между 2003 и 2007 г. работи в Евроджъст – орган на ЕС за съдебно сътрудничество, който координира държавните органи за разследване и съдебно преследване в случаи на тежки престъпления с международен елемент (най-често трафик на наркотици и хора, пране на пари и киберпрестъпления).

Андрес Ритер оглавява прокуратурата в Рощок от 2013 г. Той е роден в Чили, а юридическото си образование придобива в Германия. Има стаж като адвокат и една година работи като правен експерт в Европейската комисия.

Как ще бъде избрани първият европейски главен прокурор?

Процедурата за избор на европейски главен прокурор не е записана в регламента за създаване на европейска прокуратура. Ето защо тя се създава „в движение“. Предвижда се ръководител на европейската прокуратура на стане кандидатът, който има подкрепата на Съвета на ЕС и на Европейския парламент.

Миналата седмица се проведе тайно гласуване в комитета на постоянните представители на страните членки на ЕС (КОРЕПЕР II). Съветът на ЕС излъчи като свой фаворит Жан-Франсоа Бонер от Франция. След него останаха Кьовеши и Ритер с равен резултат.

Фаворитът на ЕП ще бъде определен във вторник вечерта с гласуване в комисията по правосъдие. После той трябва да бъде одобрен или отхвърлен на пленарно заседание.

Първоначалната идея е да се проведе тайно гласуване на представители от всяка парламентарна група в комисията, разясниха от ЕП за „Свободна Европа“. Представителите на Алианса на социалистите и демократите обаче не са съгласни гласуването в комисията да е само от по един представител от всяка група и да е тайно. Предстои да бъде гласувано тяхното предложение изборът на фаворит на ЕП за ръководител на европейската прокуратура да стане на открито заседание на всички членове на комисията по правосъдие.

Ако избраният от комисията кандидат бъде подкрепен в пленарна зала, следват преговори със Съвета на ЕС, но не е регламентирано по какъв ред ще се проведат те. Ако пък евродепутатите отхвърлят предложението на комисията по правосъдие, вероятно ще се наложи процедурата да бъде повторена.

Очаква се Европарламнтът да подкрепи Лаура Кьовеши. В такъв случай предстоят тежки преговори между ЕП и Съвета на ЕС за постигане на компромис.

Кои български евродепутати ще участват в избора?

Сред членовете на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, която трябва да гласува довечера, са българските евродепутати Сергей Станишев (С&Д/БСП), Асим Адемов (ЕНП/ГЕРБ), Филиз Хюсменова (АЛДЕ/ДПС). В комисията по бюджет, която ще участва в изслушването, членуват Неджми Али (АЛДЕ/ДПС) и Георги Пирински (С&Д/БСП).

Клуб Z съобщи, че не всички български представители ще присъстват на изслушването. Асим Адемов нама да бъде в Брюксел, става ясно от отговор на евродепутата. Не е ясно дали Недми Али и Георги Пирински ще присъстват.

И в двете комисии членува бившата министърка на правосъдието на Румъния Моника Маковей, която изрази подкрепа за Кьовеши.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG