Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кьовеши е фаворит на бюджетната комисия в ЕП. Гласуването продължава в сряда


Ключовото гласуване в комисията по правосъдие предстои в сряда.
Ключовото гласуване в комисията по правосъдие предстои в сряда.

Лаура Кьовеши беше избрана за фаворит на комисията за контрол на бюджета в Европейския парламент за европейски главен прокурор. Това стана ясно от публикация в официалния профил в туитър на комисията. Определящото гласуване във водещата комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) предстои в сряда.

„Вярвам, че прокурорът трябва да цели разкриване на истината. Трябва да бъде слуга на върховенството на закона и да има силен морален компас“, изложи Кьовеши виждането си за ролята на прокуратурата. „Пред лицето на несправедливостта и престъплението, ние трябва да прилагаме закона и да уважаваме правата на разследваните лица. Затова прокурорите са важни за установяване на върховенството на закона. Имаме значение, защото задължението ни е да прилагаме закона еднакво за всички.“

На съвместно заседание на двете комисии бяха изслушани кандидатите за ръководител на европейската прокуратура Жан-Франсоа Бонер от Франция, Андрес Ритер от Германия и Лаура Кьовеши от Румъния.

Гласуването в комисията по правосъдие ще определи кой да бъде водещият кандидат на ЕП за европейски главен прокурор. След като членовете на комисията гласуват в сряда, избраният от тях кандидат трябва да бъде гласуван и на пленарно заседание. Ако не бъде одобрен, вероятно ще се пристъпи към подновяване на процедурата.

Миналата седмица след тайно гласуване Съветът на ЕС излъчи като свой фаворит Жан-Франсоа Бонер от Франция. Европейският парламент и Съветът на ЕС трябва да постигнат съгласие за избрания кандидат.

XS
SM
MD
LG