Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов искал пет часа извинение от Турция, но вицепрезидентът им отказал


Бойко Борисов и вицепрезидентът на Турция Фуат Октай.
Бойко Борисов и вицепрезидентът на Турция Фуат Октай.

България не е получила извинение за изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който по-рано през седмицата заяви, че Анкара е оказала натиск върху българското правителство при поправките на Закона за вероизповеданията. Това стана ясно от изказване на министър-председателя Бойко Борисов след срещата му с турския вицепрезидент Фуат Октай, която се проведе в Румъния.

„Те считат, че нищо не са ни засегнали, че е извадено от контекста изказването“, заяви Борисов и като добави, че е преговарял по въпроса повече от пет часа с Фуат Октай, но до консенсус между двете страни така и не се стигнало. Борисов каза още, че решението за промени в закона е взето от българското правителство, което е преценило, че държавата е длъжна да „плаща за всяко едно от вероизповеданията“.

„Намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание, и винаги поражда изключително големи конфликти“, предупреди Борисов, като допълни, че политическата пропаганда не бива да заема място в отношенията между Турция и България.

В петък министърът на външните работи Екатерина Захариева извика посланика на Турция у нас Хасан Улусой, за да бъдат дадени обяснения за ситуацията. В интервю пред бТВ в събота тя заяви, че въпреки създалото се напрежение не може да се говори за скъсване на отношенията. Министър Захариева подкрепи думите на премиера Борисов, че най-вероятно изказването идва във връзка с предстоящите в неделя местни избори в южната ни съседка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG